pondělí 25. listopadu 2013

Jak si uklidit myšlenky?

Často se setkávám s těmito postoji: Nerada uklízím, nechce se mi, mám ve skříni dokonce šaty ještě ze střední školy, stále přemýšlím, co s nimi, protože je nenosím… Jak pojmout úklid zábavně a přitom prospěšně?

Zkuste techniku, která pomáhá jak v samotném fyzickém úklidu, tak i v úklidu myšlenek. Dejte prostor novým věcem a novým myšlenkám v hlavě!
Cesta k prospěšné změněTechnika je hezky popsaná v publikaci od nakladatelství Grada „15 nejlepších metod, jak pomoci sám sobě“, a sice v kapitole „Úklid a vyklízení haraburdí“.

Jak na to?
Připravte si krabice či pytle, označte je následujícími názvy: předat dál, vyhodit, nevím ještě či prodat na trhu / na webu / inzerce.

Pokud to chcete vzít opravdu velmi systematicky, jděte pokoj po pokoji, můžete označovat i nábytek, který je starý či poškozený, projděte šuplíky ve všech pokojích, dále různé papíry či doklady, také elektrické přístroje nebo věci, které jste dostali k Vánocům či narozeninám a nebyly zrovna vhodným dárkem - rozhodněte se, co s nimi uděláte, oblečení, u technických přístrojů či nářadí si řekněte, co nepoužíváte nebo co nefunguje. Projděte kuchyň - vyhoďte potraviny staré či na hraně data trvanlivosti. Pokračujte v koupelně a sklepě.

Většinou se nám do generálního úklidu moc nechce, ale na druhou stranu časem zjišťujeme, že nás to baví, protože najdeme „nějaké poklady“. Tato technika vychází z feng šuej - sladění prostředí (prostorová psychologie), ve kterém žijeme, a to, jak nás ovlivňuje. Možná budete unaveni, ale šťastni.



Doporučuji sledovat moje videa na Youtube kanálu -  Jak nastartovat změnu

Závěrem: 
když se něco změní v našem okolí, ovlivňuje nás to i uvnitř. Naše okolí je zrcadlem i posilovačem našich procesů. Vyklízením ovlivňujeme naše myšlení, konání a cítění. Je ideální, když stojíme na místě nebo přemýšlíme o nějaké změně a nemůžeme se rozhodnout.

Moje doporučení: 

čistá hlava, srdce a mysl. Ukončím citátem od Osha „Hromadění otravuje srdce. Veškeré hromadění je jedovaté. Pokud budete sdílet, budete jedů zbaveni.“ Doporučila bych ještě jednu publikaci, která mi pomohla v uspořádání věcí. Je od Leo Babauta a jmenuje se „Zen a hotovo“. Kniha je srozumitelná, praktická a návody v ní jsou velmi dobře využitelné v životě.

Přeji krásný den,

Zdenka

E-book: Kaizen - chci změnu
Workshopy: www.edux.cz
Koučink: www.kouc-koucink.cz
Youtube: Jak nastartovat změnu



Pokud se vám článek líbil, sdílejte jej a doporučte jej tak ostatním – děkuji.

Linkwithin.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...