pondělí 22. března 2021

Jestliže se nezměníte, můžete zahynout.

Když mám pocit, že se mi nedaří a některé věci nefungují úplně, jak bych si přála, nadopuji se knížkou „Kam  se poděl můj Sýr?", autor: Spencer Johnson, M. D.  

Kniha je malá, psaná zábavnou formou. Navíc si ji přečtete za hodinu v závislosti na tom, jak rychle čtete. Je věnovaná změnám a úžasná! Může ji číst kdokoliv - jednotlivec, majitel firmy či vedoucí týmu:)

Co takhle si přečíst pohádku, která je nesmírně poučná? 


Nabízím malou ochutnávku. Publikace pojednává o 4 aktérech, z toho jsou 2 myšky a 2 postavičky jménem Leňo a Breňo.  Pohybují se v bludišti a hlavní roli v jejich životě hraje Sýr.

Kniha je psaná metaforicky. Co se stane, když přijde změna a věci kolem nás už nefungují, jak tomu bylo dříve? Měnit se přece nechceme, protože se změn bojíme.
Všechny postavičky postupně konzumovaly sýr a byly šťastné. Jednoho dne však přišlo překvapení, sýr zmizel, byl jednoduše pryč… Lidičkové měli mozek a složitě přemýšleli, co dál???? 

Myšky jménem Čmuchalka a Cupitalka dominovaly svými instinkty. Čmuchalka vycítila změnu, Cupitalka neviděla sýr, začala jednat a hledat. Leňo nemohl uvěřit, že se to stalo a stále čekal, že sýr někdo vrátí. Beňo si uvědomil, že je něco špatně a jednal. 

Jak se chováte při změnách?

Děj se odehrává v bludišti a nabízí se otázka, kdy a kdo pochopí, že je potřeba začít opět hledat nový sýr.  V životě je to také stejné. Doba je rychlá a některé věci, které fungovaly kdysi, nefungují dnes. Mění se trh, zákazníci, technologie, pracovní vztahy, firmy…


Závěr:
 
Knihu jsem dostala před několika lety jako dárek a cením si jí dodnes:) Otázka k zamyšlení - Co byste udělali, kdybyste se nebáli?
Jak jednpoduše na sketchnoting


Pár myšlenek, nad kterými stojí za to se zamyslet:). Kreativitu ke změnám potřebujeme, pomáhá nám se pohnout a nalézt ty nejvhodnější nástroje.

♥ Jestliže se nezměníte, můžete zahynout.
♥ Když máte sýr, jste šťastní.
♥ Čím více důležitosti svému sýru přikládáte, tím více na něm lpíte.
♥ Když si v sobě uvědomíte malé změny včas, přizpůsobíte se snáze větším změnám, které teprve přijdou.
♥ Jít do neznáma je lepší než zůstat tam, kde nic není. 

Jak se Vám kniha líbila? Připojte se do skupiny Fb:Zizitom. Můj tip, důležité myšlenky pro vás si zakreslete formou kreslených poznámek. Výhodou je, že si je lépe zapamatujete.

Mějte se hezky


Zdenka


Kurzy:
 
www.edux.cz 

Ebook
Kaizen- chci změnu
Instagram:
Zdenka
FB: Zizitom

Užitečný článek? Podělte se o něj se svými známými na Facebooku. Děkuji. Připojte se k mým odběratelům.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Linkwithin.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...