V poslední době se přede mnou otevřel kouzelný svět lákavých chutí,
barev a vůní. Co všechno jsem objevila? Mnoho tropických druhů ovoce včetně tamarilla.
Šťavnaté korejské nashi, karamboly, rambutanu, granátové jablko, patří mezi mé nejoblíbenější, daleko častěji se u nás usídlil ananas, papája a několik typů grepů.
Testovala jsem čerstvou kurkumu, tamarind, plaitains - banány a zamilovala se do karobu. Užívám si, chodím po farmářských tržištích, exotických obchodech (indické, vietnamské, SAPA atd.) Vše si prohlížím, ptám se a mám radost z poznání toho, co neznám. Nasávám nové pro mě neznáme chutě, barvy a vůně.
Šťavnaté korejské nashi, karamboly, rambutanu, granátové jablko, patří mezi mé nejoblíbenější, daleko častěji se u nás usídlil ananas, papája a několik typů grepů.
Testovala jsem čerstvou kurkumu, tamarind, plaitains - banány a zamilovala se do karobu. Užívám si, chodím po farmářských tržištích, exotických obchodech (indické, vietnamské, SAPA atd.) Vše si prohlížím, ptám se a mám radost z poznání toho, co neznám. Nasávám nové pro mě neznáme chutě, barvy a vůně.
Mám ráda kreativitu a v těchto plodech, bylinkách a
koření je dostatečný prostor na její využívání. Jednoduše si hraju a kombinuji,
co by mě nenapadlo, ochucuji tím, co jsem si myslela, že je jenom tak na mlsání
a chroustaní, tvořím a experimentuji se zdravými dobrůtkami.
Ze zeleniny jsme vyzkoušeli různé druhy salátů, mangold, medvědí česnek, miluji
bílou a černou ředkvičku, kterou večer chroustám a navíc po pořízení
spiralizéru vypadá úžasné. To jíte, i když zpočátku nejste fanouškem
ředkvičky.
Dále testuji bataty a topinambury. Ochucuji a pojídám různé druhy semínek od konopných, dýňových, slunečnicových až po sezamové. Nadchla mě chia semínka do dezertů a nápojů.
Dále testuji bataty a topinambury. Ochucuji a pojídám různé druhy semínek od konopných, dýňových, slunečnicových až po sezamové. Nadchla mě chia semínka do dezertů a nápojů.
Seznámila jsem se s cizrnou (vč. černé), ze které vyrábím hummus a taky
s quineou. Mimochodem víte, že obsahuje velké množství vápníku?
První seznamovací fáze s novými plody byla „aha a co já teď s tím“? Pokud dostanu něco nového, koukám, pak přichází druhá fáze, kdy nové pochutiny různě překládám, abych to neviděla. Třeba se toho ujme někdo jiný. Někdy ano, ale....Pak je třetí fáze vyhledávaní na internetu a testovaní. Čtvrtá, připravuji a ochutnávám.
První seznamovací fáze s novými plody byla „aha a co já teď s tím“? Pokud dostanu něco nového, koukám, pak přichází druhá fáze, kdy nové pochutiny různě překládám, abych to neviděla. Třeba se toho ujme někdo jiný. Někdy ano, ale....Pak je třetí fáze vyhledávaní na internetu a testovaní. Čtvrtá, připravuji a ochutnávám.
Většina různých dezertů se povedou, ale stává
se, že i ne. Na některé chutě si potřebujete i zvyknout. Jednoduše je neznáte a
nemusí vám hned chutnat. Když si, ale uvědomíte, co to přináší vašemu tělu, zkusíte
to jinak, a tak nakonec uspějete. Vše souvisí hlavně se změnou pohledu.
Co patří k mým dalším objevům? Dýňový olej, který mi moc chutná, no pozor, zároveň barví tmavě
zeleně salát.Můj oblíbený dezert? Avokádo s banánem, troškou vody a raw
kakaa. Dobře rozmixujte, až se vám vytvoří hustá a hladká hmota ve formě
pudingu. Ochuťte např. kustovnicí nebo rozinkami. Navrch můžete nasypat mleté
oříšky.
Můj oblíbený nápoj? Okurková limonáda. Okurky, trochu zázvoru, voda, citrón, a pokud chcete trochu sladší, tak lžička medu. Rozmixujte dohromady. Hlavně do skleničky brčko, dodá tomu správný efekt.
Můj oblíbený nápoj? Okurková limonáda. Okurky, trochu zázvoru, voda, citrón, a pokud chcete trochu sladší, tak lžička medu. Rozmixujte dohromady. Hlavně do skleničky brčko, dodá tomu správný efekt.
Změna stravování vedla k úbytku váhy, získání elánu,
vitality a příležitosti využívat, i když v jiné formě kreativitu.
Co jsem se doteď naučila?
1.) I když není některé jídlo úplně chuťově skvělé, vědomí, kolik je v něm minerálů a vitamínů mě naučilo akceptovat různé chutě.
Co jsem se doteď naučila?
1.) I když není některé jídlo úplně chuťově skvělé, vědomí, kolik je v něm minerálů a vitamínů mě naučilo akceptovat různé chutě.
2.) Můžete jíst neustále, protože je vaše trávení díky
převaze ovoce a zeleniny velmi rychlé. Dosáhla jsem v tomto ohledu veliké
radosti, mohu hodně a často jíst.
3.) Svět stravování se nesmírně obohatil o koření, barevné
kombinace a překvapení, co nové chutě přinesou.
4.) Nové obchůdky, změny restaurací a lidí, se kterými se
teď potkávám.
5.) Poznaní, že jídlo není zatěžující a po obědě vyčerpávající,
ale jste schopni svoji energii a bdělost udržet.
6.) Pochutiny, které nevypadají moc barevně a vábně, patří
většinou chuťově mezi ty nejlepší.
7.) Když vidím 2 - 3 barvy jídla, připadá mi to takové chudé
a nudné.
8.) Učím se, co s čím rozhodně nekombinovat.
9.) Našla jsem netradiční způsob seznamování, stačí
chodit po ulici s pytlíčkem naklíčených semínek. Co to je? Co to jíte?
Připadala jsem si jako pejskař.
10.) Změnily se i moje chutě. Zjistila jsem, že nepotřebuji
cukr. Sladit lze i jinak a přírodně. Hodně jídel jinde připravovaných než doma
mi připadá přesolených.
Co závěrem dodat?
V našem životě přicházejí různé etapy a nastávají změny, ve kterých přemyslíme co dál, máme pocit, že to staré už není ono a že nás to tolik neuspokojuje. Po delší době jsem se potkala s mou klientkou a vyprávěla jsem jí, co jíme a jak měníme stravovací návyky. Najednou mi říká, už mě taky nebaví jíst ta samá jídla, ráda bych vařila z potravin, co jsou kvalitní - zdravé, jednoduché, pestré a plné různých chutí. I ona touží po změně.
Moje doporučení: Objevujte, kouzlete i s jídlem, zkuste něco, co naruší Vaši zónu komfortu a uvítejte do svého života nové věci, chutě a zvyky. Třeba se sejdeme na nějakém společném kurzu „nevaření“. Jak August Ferdinand Bebel řekl: „Nic netrvá věčně, ani příroda ani lidský život, jediná trvalá je změna“, tak tímto ji i já činím. Napsala jsem e-book "Kaizen-chci změnu" v duchu mé oblíbené filozofie Kaizen. Toužíte po změně? Nečekejte, čas běží!!!
V našem životě přicházejí různé etapy a nastávají změny, ve kterých přemyslíme co dál, máme pocit, že to staré už není ono a že nás to tolik neuspokojuje. Po delší době jsem se potkala s mou klientkou a vyprávěla jsem jí, co jíme a jak měníme stravovací návyky. Najednou mi říká, už mě taky nebaví jíst ta samá jídla, ráda bych vařila z potravin, co jsou kvalitní - zdravé, jednoduché, pestré a plné různých chutí. I ona touží po změně.
Moje doporučení: Objevujte, kouzlete i s jídlem, zkuste něco, co naruší Vaši zónu komfortu a uvítejte do svého života nové věci, chutě a zvyky. Třeba se sejdeme na nějakém společném kurzu „nevaření“. Jak August Ferdinand Bebel řekl: „Nic netrvá věčně, ani příroda ani lidský život, jediná trvalá je změna“, tak tímto ji i já činím. Napsala jsem e-book "Kaizen-chci změnu" v duchu mé oblíbené filozofie Kaizen. Toužíte po změně? Nečekejte, čas běží!!!
Přeji Vám krásný jarní den,
Zdenka
Twitter: zdenka_t
Kurzy: www.edux.cz
Ebook: Kaizen- chci změnu
Podcast: Zdenčin pokec - podcast úspěšných
Koučink: www.kouc-koucink.cz
Kurzy: www.edux.cz
Ebook: Kaizen- chci změnu
Podcast: Zdenčin pokec - podcast úspěšných
Koučink: www.kouc-koucink.cz
Užitečný článek? Podělte se o něj se svými známými na Twitteru, Facebooku a jinde. Děkuji.
Žádné komentáře:
Okomentovat