pondělí 16. listopadu 2020

6 důvodů, proč si čmárat aneb doodlovat

Spojujete si čmáranice svých dětí s kreativitou, pozitivním myšlením, lepším způsobem, jak si věci zapamatovat? Ano, máte pravdu. 

Doodle art je ve skutečnosti umělecká forma, která pomáhá nejen dětem, dospívajícím, ale i dospělým rozvíjet myšlení, soustředit se a relaxovat. Přečtěte si šest důvodů, proč je důležité, aby i děti kreslily. 

Doodlování může být i způsob, jak zmírnit stres. Co si pustit oblíbenou hudbu? Zkusili jste někdy klasiku. Směle do toho, začněte a odhoďte své každodenní starosti! Čmárání je prospěšné! Vědci zjistili, že i samotné čmárání stojí za prozkoumání. 

Co objevili?
Je to úžasná činnost, která nejenže podporuje rozvoj mozku, ale udržuje vás i vaše děti zdravé, šťastné a plné energie! 

Mé důvody vás mohou motivovat k tomu, abyste se vy sami nebo společně s dětmi pustili do kreslení a nahodilého čmárání. Čmárat můžete i s mým workbookem -Jak jednoduše kreslit

Důvod č. 1: Doodlování neboli čmárání 
Čmárání je dobrý způsob, jak: odpočinout si zůstat soustředěný uchopit nové koncepty i projekty zapamatovat si nové informace. Díky němu si můžete udržet i dobrou zdravotní kondici, protože je to způsob, jak relaxovat. Vzkaz pro rodiče – naplánujte si rande se svými dětmi. Při té příležitosti si dejte šálek kávy či čaje a zkuste se ponořit do intuitivního čmárání! 

Důvod č. 2: Doodlování je nástroj rozvíjející myšlení pro děti i dospělé a zlepšuje i paměť. 

„Čmárání je nástrojem myšlení,“ uvádí Sunni Brownová, autorka knihy Doodle Revolution. Podle Brownové může čmárání ovlivnit způsob, jakým zpracováváme informace a řešíme problémy. 

Doodling může: 
  • zmírnit napětí pomoct uspořádat náhodné myšlenky do smysluplného celku
  • vyjádřit tvůrčí energii 
  • nabídnout jiný způsob přemýšlení 
  • zjednodušit složité problémy/učivo 
Je to mocný nástroj pro rozvoj myšlení – ať dětí, či dospělých. Vědci také zjistili, že čmárání zlepšuje paměť, když je spojeno s poslechem klasické hudby. 

Otestujte to, zkuste si pustit svou oblíbenou hudbu a potom klasickou, i kdyby úplně nepatřila mezi váš oblíbený žánr. (Doodle omalovánky si lze zakoupit na Vánoce, na Mezinárodní den dětí, narozeniny a navíc dárek ve formě návodu na Deník vděčnosti dostane i maminka).


Příklad.: Lidem bylo řečeno, aby si při předčítání jmenného seznamu čmárali. Později se v kvízu ukázalo, že si díky tomu zvládli zapamatovat o 29 procent více informací. Ať už jsou důvody pro čmárání jakékoli, rychle se z něj stává skvělá zábava. 

Důvod č. 3 Doodlování jako pomocník při rozvoji kreativity 

Doodling využívá naši fantazii. Je to i příležitost dozvědět se více o sobě a podpořit rozvoj nekognitivních dovedností (jedná se o dovednosti, jež se nezakládají na přemýšlení a které otevírají dveře k úžasné a spontánní kreativitě) Doodle v sobě může kombinovat různé metody a techniky. 

Např. zentangle využívá černou, pracuje se s čárami a kruhy, které se opakují ve vzorcích. Jedná se o relaxační kreslení, jímž lze prohlubovat soustředěnost, myšlení a paměť. Říká se mu i jóga pro mozek. 


Vše, co potřebujete k vytvoření těchto malých čmáranic, je černé ostré pero, bílý papír a jistá dávka představivosti. Vzniklé obrázky posléze můžete vybarvit obyčejnou tužkou nebo pastelkami. 

Vznikají malá umělecká díla. Stejně jako v případě běžného čmárání odpočíváte, rozvíjíte svou kreativitu, bavíte se a necháváte se unášet myšlenkami na věci, které jste nikdy nepovažovali za možné! 

Důvod č. 4 Doodlování zlepšuje zdraví nejenom dětí 

Věděli jste, že díky poznatkům ohledně vynikajícího vlivu čmárání/doodlování na zdraví se zvýšil zájem o tuto aktivitu o 1700 %? Bomba! 

Lidé hledají různé způsoby, jak zlepšit svůj zdravotní stav, a tak se zapojují i do doodlování/čmárání/kreslení, aby tohoto cíle dosáhli. 

Bylo rovněž zjištěno, že ve chvílích, kdy si vaše dítě čmárá, dochází ke zklidnění jeho srdeční frekvence a celkově se jeho tělo uvolňuje. Rozhodně stojí za to, vytáhnout papír, pastelky a pera – je nejvyšší čas nachystat se na cestu zpět ke zdraví! 

Důvod č. 5 Doodlování jako forma meditace

Meditace prospívá naší mysli, tělu a emocím. V mnoha ohledech lze vložit mezi meditaci a čmárání rovnítko. Kdykoli přiložíme hrot pera na stránku, může dojít k onomu magickému uvědomění. Stejně jako meditace dochází při nahodilém čmárání ke zlepšení krevního tlaku, srdeční frekvence a rytmu. 

Čmárání je stále více považováno za „základní umění“. Vyhraďte si každý den čas na meditaci, zejména v tomto období, kdy začíná podzim – a navíc čelíme psychicky náročné situaci s pandemií. 

Zlepšíme tak své psychické zdraví a nastolíme emoční pohodu pro celou rodinu! Ideální by bylo vytyčit si nějaký pracovní či školní projekt nebo si vyhradit čas na kreslení. Zkuste i kreslicí výzvu. 

Důvod č. 6 Barevné doodle jako umění – doodle art 

Postupem času se z těch barevných obrázků stává jakýsi druh umění. Různé typy panáčků, ikonek a květin vytvářejí zajímavé umělecké obrazce. 

Doodlovat můžete na zeď, tenisky či skleničky. Kreslit můžete rukou, ale i digitálně  a tady jsou Omalovánky/doodle pro děti.

Na závěr ještě jedna dobrá zpráva 
pro rodiče. 

Čmárání napomáhá taktéž uvolňování negativní energie a prohlubování emocí, které drží dítě v psychické pohodě, čímž dochází k posilování jeho imunitního systému. 

Mějte se fajn,

Zdenka

Připojte se do skupiny na FB: Zizitom, kde můžete společně s námi kreslit nebo se inspirovat, jak a co kreslit. Mé doodle výtvory můžete sledovat na Instagramu: Zdenkakresli. Přidávám videa i na YouTube - Jak nastartovat změnu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Linkwithin.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...