úterý 16. října 2012

Jak často slovo proč?

Cesta k prospěšné změněZamysleli jste se někdy nad tím, jaký vliv má na komunikaci slovo "proč"? Jak často ho používáte Vy? Jaké odpovědi obvykle dostáváte? "Protože..." nebo i jiné?



Slovo "proč" patří k "blokátorům" komunikace, to znamená, že pokud očekávám informaci či navázaní komunikace tak, při takto položené otázce jí spíše nerozvinu a nepodpořím.

Častokrát jsem se s tím setkala v komunikaci v kurzech u obchodních zástupců, kdy vysvětlovali výhody svého produktu či služby zákazníkovi. Nakonec, když byli odmítnuti, se zeptali "proč?", na což klient obvykle odpověděl..."Protože jsem se takto rozhodnul" nebo nějak podobně. Jak Vám na otázku "Proč?" odpovídají děti? "Protože se mi nechce". Ještě horší varianta je a "Co je ti do toho"....A co Váš partner? Ptáte se ho: "Proč si nevynesl koš?". Proč si zapomněl na ten nákup?". Jak se asi cítí, když to slyší?




Dalším důvodem proč toto slovo odstraňovat z naší každodenní komunikace, je, že lidé spíše hledají negativní důvody, proč něco nejde či nefunguje. Ze zkušenosti vím, že na někoho působí dokonce až arogantně. Jaké pocity to ve Vás vzbuzuje, když Vám někdo položí tuto otázku? Naštvanost? Drzost? Obviňování? Vnímáte to jako nějakou výtku? Cítíte se jako malý školák, který zapomněl domácí úkol?



Závěrem:
Pokud jste např. v roli obchodníka a chcete opravdu vědět, důvody - proč vaše nabídka klienta nezaujala, zkuste nahradit slovo "proč" otevřenou otázkou tj. "Z jakého důvodu" nebo "Co Vás k tomu vede", "Co bych ještě měl doplnit, aby Vás moje nabídka zaujala?" - zkrátka Vaším cílem je zjistit informace, aby jste mohli udělat nějakou změnu ve svém jednání. Zároveň to může mít efekt, že se o něj zajímáte. Podobně je tomu i v osobní komunikaci. Takže pečlivě zvažujte, zda a v jakých situací toto slovo použijete.





Moje doporučení:
Máte nějaké komunikační zlozvyky? Všimli jste si i dalších problematických slovních spojeních v komunikaci s ostatními? Soustřeďte se na to, jak komunikujete Vy nebo zkuste nějaký komunikační kurz zaměřený na obchod nebo klasickou komunikaci. Máte i Vy nějaké často používané slovní spojení? Napište mi jaké a jakým způsobem se jej snažíte odstranit.   




Přeji krásný den,

Zdenka

Pokud se vám článek líbil, sdílejte jej a doporučte jej tak ostatním – děkuji.

Linkwithin.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...