čtvrtek 13. září 2012

Jak prosadit svůj názor vůči ostatním? Asertivita


Blog cesta k prospěšné změně
Komunikujeme všichni a denně. Jenže jak? Způsob, jakým komunikujeme odráží, co si o sobě myslíme a nakolik sami sobě věříme. 

Umíte říct ne? Má Vaše okolí na Vás neustále požadavky? 

Jak je to s Vámi? Akční a jednoznačná vyjádření, nebo raději vyhovíte? 

Vyjadřujete se během komunikace stejným způsobem jako protistrana? Když někdo zvyšuje hlas, tak Vy taky? Nebo spíše mlčíte a čekáte, až se to přežene, a pak se vnitřně trápíte?

Asertivita může být dobrou pomůckou při různých komunikačních situacích a její uplatnění např. v pracovních vztazích či v komunikaci s cizími lidmi nám usnadní život. Berte jí i jako prevenci psychosomatických onemocnění - sdělujete své pocity a nedržíte je v sobě.  

Příklad klientky Báry - situace s nepříjemným sousedem ohledně přístupové cesty k její chatě trvá několik let: "Nic jsem mu neřekla, situace se dost často opakuje, já se snažím jí jenom přežít, protože to vyřešit spolu neumíme. Po rozhovoru se sousedem vejdu do chaty a celá se klepu".

Jak byste reagovali třeba Vy? Těch možností je samozřejmě více... O technikách asertivity napíšu jindy. Spíše mi šlo o to, zda Vás nenapadne nějaká podobná situace, ať už v práci, či osobním životě. Jednoduše - držím to v sobě a ...


Příklady vhodných formulací: "věřím že, to zvládnu", "pojďte si promluvit v klidu a najdeme způsob, jak situaci vyřešit", "chci dosáhnout toho a toho", "určitě v tomto výběrovém řízení uspěji" atd. Vnímám to tak, že i naše typologie tady hraje nějakou roli a ovlivňuje nás.

Pokud je někdo velmi dominantní až arogantní, většinou slyšíme "Víte, kdo já jsem?". Jde spíše o manipulativní způsob komunikace.  "Já chci to, tak to udělej/ musíš to napsat takto...", "já jsem rozhodnul, tak... a ty to uděláš". Je to taková jednostranná komunikace s důrazem na vlastní potřeby a ignorací partnera, se kterým dominantní typ mluví.

Opakem tohoto způsobu komunikace je pasivita. Jde o způsob, kdy naopak partnerovi ustupujeme, vyhovíme mu a nemáme žádnou snahu prezentovat svůj odlišný názor na situaci, např. "Když si myslíte, že je to správně, tak já to tedy udělám". Používáme ve vyjadřování daleko slabší slova, jako např. "mohl bych to zvládnout", "snad se to povede..." , "snažím se to zlepšit", "zkusím Vám představit..." apod. 

Zamyslete se, jak takový způsob vyjadřování působí při pracovním pohovoru, obchodním rozhovoru či při prezentaci. Spíše to vyznívá, že sami sobě moc nevěříme. Navíc z naší strany nevychází žádná  iniciativa říct své mínění a vlastně ani to, že se nám něco nelíbí nebo to vidíme jinak.

Jak správně "asertivně" reagovat? Myslete i na sebe  (na Váš vztah sama k sobě) a vyjadřujte své pocity. Myslete i na  svého partnera - neurazit či neponížit svého partnera či kolegu.  

Pokud chcete asertivitu používat, řiďte se těmito radami:

* Mějte zájem o druhého a respektujte ho.

* Naslouchejte mu (proto máme dvě uši a pouze jedny ústa).
* Ptejte se - je to znak zájmu o partnera, zároveň tím posílíte vzájemný vztah.
* Oceňte úspěchy jiných - naučte se přijímat a prokazovat komplimenty.
* Neplýtvejte svými city - zvažte, komu je věnujete, zaměřte se na lidi, kteří Vám dodávají energii.
* V konfliktech se snažte dohodnout či najít kompromis.
* Udělal/a jste chybu? Netrapte, všichni někdy chybu udělají, důležitější je co nejrychlejší náprava.
* Zbavte svých komunikačních stereotypů - používejte cíleně silnější slova.
* Buďte nezávislý na mínění druhých a hlavně věřte sami sobě.

Moje doporučení:
 
1.) Všímejte si, jak reagujete na situace, kdy po Vás někdo něco požaduje.
2.) Přihlašte se do kurzu komunikace či sebepoznání a zkuste trénovat nejčastější situace, se kterými máte problémy.
3.) Mějte se rádi a podporujete se, pište si deník, používejte např. afirmace
4.) Seznamte se s typologií a uvědomte si, v čem byste se mohli zlepšit. 
5.) Trénujete sebeotevření - jsem komunikativní, spolehlivý/á, občas trvdohlavý/á atd. Vyjmenujete své pozitivní vlastnosti a pak slabé stránky. Podívejte se na jejich poměr - co převažuje? Co jste napsali jako první vlastnost?
6.) Přečtěte si nějakou knihu o asertivitě. Mezi moje oblíbené patří publikace od pana PhDr.Miroslava Pospíšila "Asertivita stále živá" nebo jeho další publikace o manipulaci a konfliktech "Slovní manipulace v komunikaci, jak vyzrát nad lží a chytráctvím" nebo "Řešení konfliktů a stresů". 

Závěr:

Asertivitu vnímám i jako způsob, jak si vymezit hranice např. v práci směrem k podřízeným i nadřízeným, nebo k sousedům, kamarádům i k dítěti. Vyjádřit verbálně jasně, co chci a nechci a jak se u toho cítím.

Podělte se o své zkušenosti s používáním asertivity v komunikaci a pokud se rozhodněte číst publikaci o asertivitě, napište mi, v čem Vám pomohla.

Přeji Vám krásný den

Zdenka


Koučink: www.kouc-koucink.cz
E-book: www.kaizen-chci-zmenu.cz
Podcast: Zdenčin pokec - podcast úspěšných


Pokud se vám článek líbil, sdílejte jej a doporučte jej tak ostatním – děkuji.

2 komentáře:

  1. Určitě si přečtu doporučovanou knihu.. Děkuji za motivaci.
    R. Klausová

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji, za reakci paní Klausová. Napadá mě ještě jeden tip - spíše, jak netradičně reagovat, když někde čekáte a někdo Vás předběhne, na kritiku, či provokační narážky "Trénink slovní sebeobrany" - Jak pohotově najít správná slova v každé situaci. M.Nollke, Grada. Třeba i někde v knihovně bude...Krásný den.

    OdpovědětVymazat

Linkwithin.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...