úterý 16. července 2024

Proč byste mohli litovat, že jste nezkusili sketchnoting pro své plánování.

Plánování dovolené, kariéry, studia nebo prezentace nemusí být nudné a rutinní. Co kdybychom zapojili rodinu, včetně dětí, a spojili tak příjemné s užitečným? Existuje způsob, jak své plány oživit, udělat z nich něco, co vás bude bavit a zároveň přinese konkrétní výsledky. 

A právě tady přichází na scénu sketchnoting – moderní metoda vizuálního myšlení, která z obyčejných poznámek dělá malá umělecká díla.

Sketchnoting: Co to je a proč vás to bude bavit?

Sketchnoting je vizuální metoda zaznamenávání myšlenek pomocí kombinace jednoduchých obrázků, symbolů a slov. Já ji využila i při myšlenkových mapách.

Představte si, že si místo klasických poznámek kreslíte malé ilustrace, které vám pomáhají udržet si přehled o tom, co je důležité. 

Není třeba být zkušeným umělcem – stačí chuť experimentovat a trochu odvahy zkusit něco nového.

Když jsem se s touto metodou poprvé setkala, připomněla mi mentální mapování, které propagoval Tony Buzan. Propojuje slova a obrázky, takže zapojuje obě hemisféry. Jenže sketchnoting jde ještě dál. Spojuje strukturu s kreativitou a činí z plánování aktivitu, která baví. 

Jak na to?

Sketchnoting (co to je? kombinace slov a obrázků) můžete začít jednoduchým krokem – vezměte si papír a uprostřed nakreslete hlavní myšlenku nebo téma, kterým se chcete zabývat. 

Například pokud plánujete rodinnou dovolenou, nakreslete malý obrázek pláže nebo hor. Poté začněte kreslit jednotlivé myšlenky kolem tohoto obrázku – každou jinou barvou a stylem. Může to být sluníčko symbolizující relaxaci, kufr pro balení věcí nebo mapu s označenými místy, která chcete navštívit.

Proč sketchnoting stojí za vyzkoušení?

Možná si myslíte, že kreslení není pro vás. ,,Neumím kreslit," nebo ,,kreslím jako pětileté dítě," ale to vůbec nevadí. 

Sketchnoting je o tom, dá myšlenkám vizuální podobu, která je snadno srozumitelná a zapamatovatelná. A věřte mi, časem se vaše obrázky zlepší a vy se budete těšit na další plánování. Sledujte mě na Instagramu.

Metodu jsem vyzkoušela na kurzech, které vedu, a přestože se zpočátku účastníkům do "kreslení" nechtělo, brzy si sketchnoting zamilovali. Jedna účastnice z banky sice začala s jednoduchými kresbami, ale postupně se do toho ponořila tak, že ji to přeneslo zpět do dětství. 

A co je na tom nejlepší? 

Zjistila, že se díky tomu dokáže lépe soustředit a přemýšlet kreativněji. Plánuji si nové aktivity, projekty, kurzy nebo jsem si vytvořila i svůj životopis. 

Tak co vyzkoušíte si to? Pomocníkem vám může být i můj workbook - Jak jednoduše na sketchnoting.

Mějte se fajn,

Zdenka

Chcete začít tvořit: workbooky, videokurzy a konzultace
Toužíte si uklidit hlavu? Koučink
Jsem i na Instagramu: Zdenkakresli




Žádné komentáře:

Okomentovat

Sketchnoting: Váš tajný nástroj pro úspěch

Sketchnoting: Váš tajný nástroj pro úspěch Představte si, že sketchnoting je kouzelný elixír, který byste našli v lékárně. Na etiketě by stá...