čtvrtek 15. srpna 2024

Proč je dobré si své problémy nebo cíle načmárat? Příklady z praxe

Každý z nás se občas ocitne v situaci, kdy cítíme, že nás něco tíží, nebo máme velké sny a cíle, které chceme dosáhnout. Ale někdy je složité se v tom všem zorientovat. 

Jedním z nejjednodušších a nejúčinnějších způsobů, jak si s tím poradit, je vzít do ruky tužku a papír a jednoduše si své problémy nebo cíle načmárat.

1. Vizualizace myšlenek

Načmárání myšlenek na papír pomáhá přenést vaše vnitřní pocity a obavy do konkrétní podoby. Když si své problémy nebo cíle načrtnete, dostávají jasnější obrysy a najednou nejsou tak neuchopitelné.  

Příklad: Představte si, že máte před sebou velký projekt v práci, ale nevíte, kde začít. Začněte tím, že si načrtnete diagram, kde v centru bude hlavní projekt, a kolem něho napište všechny menší úkoly, které s ním souvisí. Tímto způsobem si projekt rozdělíte na menší, zvládnutelnější části.

2. Uvolnění emocí

Někdy stačí jen to, že své starosti načmáráte, a už se cítíte lépe. Kreslení nebo psaní je formou sebevyjádření, která umožňuje uvolnit napětí a stres.  

Příklad: Máte špatný den a cítíte se pod tlakem. Vezměte si papír a začněte na něj kreslit jednoduché tvary nebo vzory, které vyjadřují vaše emoce. Nemusíte se snažit o žádné mistrovské dílo – stačí, že uvolníte své pocity na papír. Po chvíli můžete zjistit, že se cítíte klidnější a lépe připravení řešit situaci.



3. Kreativní řešení

Načmárání cílů a problémů podporuje kreativitu. Když začnete kreslit, vaše mysl se otevře novým nápadům a přístupům.  

Příklad: Představte si, že máte před sebou problém s rozpočtem na dovolenou. Namísto toho, abyste se stresovali čísly, načrtněte si různé možnosti, jako jsou různé destinace, ubytování, nebo způsoby dopravy. Můžete si nakreslit myšlenkovou mapu, která vám pomůže vidět všechny možné cesty, jak rozpočet zvládnout.



4. Motivace a jasnost

Papír vám umožní vidět, co chcete dosáhnout a jaké kroky k tomu vedou. Když si své cíle načmáráte, dostávají konkrétní tvar a stávají se reálnějšími.  

Příklad: Chcete se naučit nový jazyk, ale nevíte, jak začít. Načrtněte si plán, kde budou různé kroky: najít učebnici, naplánovat si hodiny, sledovat filmy v daném jazyce, atd. Každý den si pak odškrtnete splněný krok. Tím budete mít nejen jasno v tom, co dělat, ale také se budete cítit motivovanější, protože vidíte svůj pokrok. Nebo si nakreslíte svoji cestu na vrchol a doplníte textem jednotlivé úkoly.

5. Přehlednost a organizace

Když máte mnoho myšlenek v hlavě, může být těžké se v nich vyznat. Načmárání je způsob, jak je zorganizovat.  

Příklad: Máte před sebou hektický týden s mnoha úkoly. Namísto toho, abyste se snažili všechno si pamatovat, načmárejte si jednoduchý rozvrh. Každý den si rozdělte na části a k nim přiřaďte konkrétní úkoly. Můžete si také vytvořit seznam priorit, abyste věděli, na co se zaměřit jako první. 

Závěrem: Načmárání myšlenek je jednoduchý, ale velmi efektivní nástroj pro každého, kdo chce lépe porozumět svým pocitům, najít cestu z problémů nebo s vytyčit jasné cíle. 


Neváhejte – vezměte tužku a papír, a začněte si své myšlenky čmárat! Talent na kreslení k tomu nepotřebujete, stačí vědět, jak na to a třeba 
s mým workbookem.

Mějte se fajn a zkuste to,

Zdenka

〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️

Zajímají vás tipy zdarma? Ano
Workbooky: www.edux.cz/eshop
Youtube: Jak nastartovat kreativitu
Propojme se: LinkedIn




Žádné komentáře:

Okomentovat

Sketchnoting: Váš tajný nástroj pro úspěch

Sketchnoting: Váš tajný nástroj pro úspěch Představte si, že sketchnoting je kouzelný elixír, který byste našli v lékárně. Na etiketě by stá...