úterý 10. září 2024

Kreslení pro kriminalisty: Zábava s fixou nebo tajná zbraň?

Milujete detektivní příběhy? Taky vás fascinuje, jak geniální vyšetřovatelé s téměř magickou intuicí odhalují i ty nejzapeklitější zločiny? A všimli jste si někdy, že často mají po ruce fixu, tabuli nebo aspoň kus papíru? 

Ano, kreslení v kriminalistice není jen stylový doplněk, ale skutečně užitečný nástroj. Pojďme si o tom říct víc a zároveň si trošku užít radost z kreslení (sketchnotingu), které může být nejen zábavné, ale také velmi praktické.

Vizuální pomocník v časových osách

Jednou z nejběžnějších metod, kterou detektivové používají, je vytváření časových os. Představte si to: na jedné straně tabule je čas 8:00 ráno, kdy se oběť naposledy viděla s podezřelým, a na druhé straně je 10:00, kdy ji svědek zahlédl na druhém konci města. 

Kreslení časové osy pomáhá vyšetřovatelům logicky si uspořádat všechny události a zjistit, co kdy a kde mohlo proběhnout. Často to bývá právě kreslení, které detektivům umožní vidět věci, které by jim jinak unikly.

 
Vizualizace vztahů a motivací

Když máte před sebou na tabuli nakreslené všechny podezřelé, svědky, oběti a jejich vzájemné vztahy, můžete lépe odhalit skryté souvislosti. To vše se dá přehledně znázornit pomocí jednoduchých diagramů. Využít k tomu můžete sketchnoting - kreslené poznámky.

Nakreslený obrázek má neuvěřitelnou moc přenést myšlenky do konkrétnější a pochopitelnější podoby.

Pronikání do hlubších souvislosti

A co když jde o složitější zločin, kde jsou různé události propojeny složitou sítí? Právě tady přichází kreslení na scénu jako metoda pronikání do složitějších vztahů a situací. Kreslení pomáhá vnímat souvislosti, které jsou jinak rozptýlené a těžko uchopitelné.

 Kreslení pro všechny

Ale proč se omezovat jen na kriminalistiku? Kreslení může být užitečné v mnoha oborech, ať už jde o plánování projektů, organizaci myšlenek nebo kreativní brainstorming. 

Ve všech těchto situacích má kreslení sílu převést složité myšlenky do jednoduché, snadno pochopitelné formy. Navíc je to zábava – a kdo by si nechtěl hrát s barvami, tvary a liniemi, když tím může zároveň dosáhnout něčeho užitečného?


Takže až příště uvidíte detektiva v oblíbeném seriálu, jak si kreslí na tabuli, vzpomeňte si, že ta fixa není jen cool rekvizita. Je to klíč k řešení záhad, který máme všichni po ruce. 

Ať už jste v roli detektiva, projektového manažera nebo prostě jen milovníka kreslení, papír a tužka (nebo fixa) mohou být vaší tajnou zbraní. Tak hurá do toho!

Mějte se fajn Zdenka

PS: Mé kurzy na sketchnoting a vizuální myšlení
Chcete si tvořit sami? Workbooky
Instagram: Sledujte mě
LinkedIn: Propojme se


Žádné komentáře:

Okomentovat

Sketchnoting: Váš tajný nástroj pro úspěch

Sketchnoting: Váš tajný nástroj pro úspěch Představte si, že sketchnoting je kouzelný elixír, který byste našli v lékárně. Na etiketě by stá...