pátek 7. září 2012

Proč si s některými nerozumíme? Typologie I.

Jak Vám může být typologie užitečná? Po Váš osobní život - kariéra, výběr vhodného partnera nebo pro komunikaci s kolegy či s obchodními partnery. Proto jsem vytvořila seriály o typologii a začínám prvním barevným typem – červeným. Inspiraci k této typologii jsem našla u Martina Betscharda.


Červeno - dominantní typ


V rozhovoru z červeno - dominantním typem byste měli ukázat sebevědomí a kompetenci. Ukaž te mu, že jste pro něj stejně hodnotný partner.  Při pozdravu a úvodním představování je dobrý pevný stisk rukou.  Soustřeďte se na svojí neverbální komunikaci. Je možné, že na vás působí milosrdně, ale to neznamená moc, protože důvěrnosti, přátelská atmosféra jsou pro něj sekundární.

Na co se zaměřit u červeno - dominantního typu uvědomit?
Uvědomte si, že chce mít kontrolu nad rozhovorem, proto mu dejte pocit, že jí má. Zůstaňte v klidu a nenechte se vyvést z míry, když Vás osobně napadne, počítejte s jeho odporem a s malou trpělivosti. Nenechte se v žádném případě vyprovokovat, protože pro něj platí hlavně výsledek. Zachovejte vnitřní klid. Vyhýbejte se zmínkám o svém osobním životě a nesnaže se o jakoukoliv nezávaznou komunikaci. Místo toho přejděte hned k věci.

Jak s ním efektivně komunikovat?
Pokládejte mu otevřené otázky, abyste ho udržel v pozornosti a komunikaci. Jestli jste přinesli písemné podklady, pak mu ukažte jenom ty, na kterých může „na první pohled“ všechno vidět.  Okamžitě si uvědomí přínosy, které z toho bude mít. Rozhodující pro červeno dominantního je, že je rychle pozná, vyhodnotí a rozhodne se. Potřebuje rozhodující argumenty. Zdůrazňujte hlavně ty výhody, které mu přinesou moc, prestiž a vliv.

Klíčová slova, na která reaguje, jsou například výsledek, pod čarou, ihned, rychle, exkluzivně a další.

Červený - charakteristika
 

· Praktické IQ
· Prosazuje se
· Tvůrčí
· Jednající a aktivní
· Nabitý energii
· Silný
· Rychlý
· Neúnavný
· Působí v jednání tvrdě a ofenzívně
· Soutěživý
· Hýbe lidmi a věcmi
· Impulsivní
· Prosaditelný
· Iniciativní
· Bojovný
· Pragmaticky
· Milující svobodu
· Dynamicky

Závěrem:
Připomínám Vám daný typ někoho ve Vašem okolí? Jaká jste Vy a jaký je Váš životní partner? Nebo máte pocity, že máte některé z těchto vlastností? Potkáváte na obchodní jednání i takového klienta?

Moje doporučení:
Potkávat zcela odlišné typy nám pomůže v osobním rozvoji, takže i když se to zdá složitější, berme to pozitivně. Znalost lidí jejich praktické poznávání nám pomůže i při výběru vhodného životního partnera.

Napište mi, zda Vám znalost lidí pomůže ve Vašem životě. Chcete vědět jaký jste a co je typické pro Vaší osobnost, zkuste kurz typologie, obchodních dovedností či sebepoznání.

Přeji Vám samé příjemné a přátelsky naladěné lidi,


Zdenka

E-book: www.kaizen-chci-zmenu.cz
Tréninky:
www.edux.cz
Podcast:
Zdenčin pokec - podcast úspěšných


Pokud se vám článek líbil, sdílejte jej a doporučte jej tak ostatním – děkuji.

Linkwithin.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...