pondělí 11. března 2013

Jak dosáhnout flow? Tajemství úspěchu

Cesta k prospěšné změně

Stává se Vám, že Vám čas plyne rychle? Je 10 hodin a najednou už jsou dvě? Někdy zase máte pocit, že minuta a půl hodina mají naprosto jiný časový rozměr? Do něčeho se zaberete a najednou zjistíte, že jste už měla být úplně jinde? Čím to je?

Jedna moje klientka Radka občas na setkání přicházela pozdě. Nejdříve jsem si říkala, mešká… Časem, protože se to opakovalo, jsem pochopila, proč tomu tak je, když mi řekla: „Ztratila jsem pojem o čase.“ Byla to malířka. Někdy, když přijde inspirace a nápady, tak jednoduše zapomeneme na všechno – na jídlo, pití i čas.


Pokud děláme činnost, která nás baví, jsme motivovaní, tak nám čas plyne rychle. Jsme v tzv. hladině flow. Flow v angličtině znamená tok, proud myšlenek. Pokud se cítíme dobře, jsme připraveni „pracovat“ a ani nevnímáme, co vlastně děláme. Flow je duševní stav, kdy jste v průběhu činnosti naprosto soustředěni a nadšeni. Je to cílevědomé zaujetí, při kterém člověk ovládá své emoce, a ty mu pomáhají k lepšímu výkonu.

Pokud je člověk otrávený, znuděný či apatický, nedaří se mu dosáhnout flow. Známkou flow je pocit radosti, nadšení při prováděné činnosti a taky to znamená, že naše schopnosti požadované k dané práci jsou pro nás optimální. Jedná se především o aktivní činnost – pokud se koupete ve vaně nebo sledujete film v TV, tak se do flow nedostanete. 


Kdo nejčastěji dosahuje „flow“?

Nejčastěji se to stává hudebníkům/sólistům, bubeníkům, kreativním profesím, sportovcům (maximální soustředění na výkon), programátorům či obchodníkům. Dochází k tomu i při hraní počítačových her. Není to však stav určený pouze pro výjimečné. Dobrým příkladem je i vzdělávání pomocí Montessori metody, kdy je nastaven nepřetržitý tok příležitostí a zkušeností pro studenty.


Co podporuje „flow“?


Jak vytvořit flow na pracovišti?
Typickým příkladem je třeba prostředí ve společnosti Google nebo i v jiných firmách, kde je dobré pracovní prostředí, které podporuje právě tuto kreativní hladinu – flow. Zaměstnanci si mohou vytvořit optimální pracovní prostředí, vzít si s sebou oblíbený obraz, květiny, dokonce u některých firem je možné vzít si do práce i domácího mazlíčka. Pro zaměstnance je to taky vědomí, že to, co má rád, má u sebe, a tím se cítí lépe.

Nejlépe se flow dosahuje, pokud jsou stanoveny jasné cíle, zpětná vazba je okamžitá a je nastolena rovnováha mezi kapacitou (schopnostmi) a požadavky/příležitostí. Pokud zaměstnanec nevidí do organizačních plánů a neví, jaká je jeho role v organizaci, tak se snižuje jeho motivace.


Pokud cítíme, že jsme přetížení, tak je to tehdy, kdy naše dovednosti jsou nižší než požadavky na danou pozici či profesi. Říkáme si „Co když to nezvládnu?“, „Dělám, co můžu, ale nestíhám“. Oblast přetíženosti je vnímaná jako strach.
 

Opakem tohoto stavu je stav, kdy požadavky na naši pracovní pozici jsou nižší než naše schopnosti a dovednosti – tehdy se cítíme nevytížení a nudíme se. Tímto fenoménem „flow“, který se řadí ke stále populárnějšímu proudu pozitivní psychologie, se zabývá zejména americký psycholog maďarského původu Mihaly Csikszentmihalyi. Flow je opakem syndromu vyhoření.

Závěrem: 

Jak to máte v práci či v činnostech, které vykonáváte? Jak často jste ve flow? Jaké činnosti Vás tak pohltí, že ani nevnímáte čas? Chcete hledat to "Vaše Flow"? Můžeme to společně zkusit, napište mi nebo si zkuste koučování - může to být cesta, jak si uvědomit, kdy se cítím skvěle  a jaká profese mě baví, těší a živí.

Moje doporučení: 

Možná inspirace k zamyšlení, jakou práci vlastně vykonávám? Je pro mě náročná a stresující nebo mě naopak těší, pohlcuje a naplňuje radostí? „Člověk nepřestane pátrat, pokud je poháněn nějakým vášnivým zájmem".Teilhard De Chardin o motivaci
 

Přeji krásný den,

Zdenka


Koučink:www.kouc-koucink.cz
E-book: Kaizen - chci změnu
Tréninky: www.edux.cz
Podcast:
Zdenčin pokec - podcast úspěšných


Pokud se vám článek líbil, sdílejte jej a doporučte jej tak ostatním – děkuji.


Linkwithin.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...