pátek 13. září 2013

Jaký typ manipulátora jste potkali? Asertivita


Co je vlastně manipulace?  Je to zvláštní druh komunikace, ve které dochází k ovlivňování lidí.  Útočí hlavně na city a obchází rozum. Dost často si ani neuvědomujeme, že dochází k manipulaci.

Popíšu Vám jednotlivé typy manipulátorů a jejich typické výroky, možná v nich někoho objevíte. Tento popis vychází ze Shostromova typologie manipulace.

První se nazývá „diktátor“. Dost často je to autoritativní nadřízený nebo tatínek. Ve svých větách či úvahách se odvolává na autority, tradice či odkazy předků. Velmi často si prosazuje své vlastní názory.

Dalším typem je tzv. „chudáček“, který by rád zrealizoval mnoho různých
Chci změnu - blog osobního rozvoje
aktivit, ale nemá na to dostatek energie. Navenek působí jako méněcenný člověk. Nepříjemné úkoly jednoduše „neslyší“, či je dokonce ignoruje či zapomene. Žena tohoto typu říká, že na většinu životních úkolů prostě se svou „kapacitou“ nestačí.

Počtář“ je člověk, který rychle a úspěšně spočítá, co je pro něj v dané situaci nejvýhodnější.  Volí taktiku „cukru a biče“. Rád by realizoval to či ono, ale má „slabou“ paměť… Co ovšem chce a co je použitelné pro jeho cíle, to si paradoxně pamatuje velice dobře. V situaci, kdy byste potřebovali, aby Vás někam odvezl autem, protože Vaše momentálně nefunguje, Vám přesně spočítá, kolik bude stát opotřebení auta, jeho čas, benzín atd.

Táta máma“ - s tímto typem se asi nejčastěji setkávám v kurzech. Dost často jsou to především rodiče, kteří nějak nechtějí pochopit, že jejich děti už jsou dospělé a že si své aktivity a čas plánuji v rámci vlastní rodiny či svého okolí. Rodiče se je přesto snaží chránit před vlivy běžného života. Starají se o ně a často se jich zapomenout zeptat, zda o tu jejich péči vůbec stojí. Prostě sami nejlépe ví, co je nejlepší pro své blízké okolí. Chovají tak, že nepřipustí, že by se mohli mýlit. Pokud je reakce potomků jiná, jsou velmi překvapeni a dokonce je považují za nevděčné.


Manipulátor typu „břečťan“ manipuluje druhými lidmi a předstírá naprostou závislost na nich. Pokud si představíte břečťan jako rostlinu, jak se vine po zdech domů, tak metaforicky tomu tento typ odpovídá. Hledá oporu a omotá se kolem ní. Jeho cílem je, aby se o něj ostatní silnější jedinci starali a aby je mohl využívat. I tomuto typu je blízká hypochondrie, zdůrazňování těžkého osudu.

Drsňák“ - ten jednoduše své okolí „ukřičí“. Je hrubý a sebejistý, že je to právě on sám, kdo nejlépe ví. Lidé mu ustoupí, protože nemají náladu na jeho křičení a řádění.
 

Obětavec“ patří mezi nejhodnější a nejlaskavější typy manipulátorů. Dobře ho vystihuje rčení „Nejhorší jsou nejhodnější lidé“. V komunikaci dává najevo, že nechce nic pro sebe, jedná jen pro dobro druhých. Je „ochoten“ pro Vás udělat první a poslední, samou obětavostí a láskou by se rozkrájel, ale… U něho máme dojem, že by nás mohl hladit až do úplného vyhlazení. Je poměrně často zastoupen v manipulacích v rodině.

Poslední spravedlivý“ patří k manipulátorům, kteří vyvolávají ve svém okolí pocity viny a dojem, že lidé kolem něj jsou špatní či málo charakterní. Sám se sebe ovšem považuje za bezchybného člověka.

Mafián“ je posledním typem manipulátora a jeho filozofie vychází z postoje: „Jsem tvá opora, udělám pro tebe dost, ale musíš mi sloužit a dělat to, co chci já.“ Pokud se rozhodnete něco udělat sami, tak budete mít s tímto typem problém.

Závěrem: 
Chci změnu - blog osobního rozvoje


Určitě jste se setkali s některým z těchto typů. Většinou jsou buď pasivní, či agresivní. Prvním momentem je vůbec uvědomit si, že se mnou někdo manipuluje. Skvělý život dosáhneme, pokud se včas rozhodneme co nám nestojí za to úsilí, čím se netrápit a hlavně nenechte sebou manipulovat!

Moje doporučení: 

Všímejte si okolí, jak mluví s Vámi, co po Vás požadují a zda chtějí něco klidně a jenom tak, nebo za to něco čekají. Popřemýšlejte o tom, jak na takové lidi reagovat, a ve svých reakcích buďte klidní, ale stůjte si na svém rozhodnutí.
Pokud máte pocit, že s tím potřebujete něco udělat, zkuste si přečíst některou z těchto publikací např.:

  • Umění slovní sebeobrany",
  • Trénink slovní sebeobrany",
  • 15 nejlepších metod, jak pomoci sám sobě" od nakladatelství Grada, 
  • Slovní manipulace v komunikaci, jak vyzrát nad lží a chytráctvím". PhDr. Pospíšil,
  • „Asertivita stále živá", PhDr. Miloslav Pospíšil.

Jděte do kurzu asertivity, kde máte možnost trénovat reakce na manipulátory ve svém okolí. Bránit se manipulaci vyžaduje delší čas a výcvik. Vhodný je i workshop pro vedoucí týmu doporučuji Komunikace mezi nadřízenými a podřízenými". Připojte se k odběratelům mého Youtube kanálu - Jak nastartovat změnu.

Přeji krásný den,

Zdenka

EbookKaizen- chci změnu
Koučink:
 
www.kouc-koucink.cz
Youtube: Jak nastartovat změnu
Kurzy: www.edux.cz 
 

Pokud se vám článek líbil, sdílejte jej a doporučte jej tak ostatním – děkuji.

Linkwithin.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...