pátek 13. září 2013

Jak nakládáte se svojí energií? Syndrom vyhoření - burn out

Chci změnu - blog
Zažili jste situaci, kde jste najednou práci, kterou milujete a která Vás živí, najednou doslova nenáviděli? Cítili jste, že už nemůžete jít do své dílny či kanceláře, protože k ní cítíte jakýsi vnitřní odpor? 

Při pomyšlení vidět stejné věci a dělat podobné pracovní aktivity je Vám téměř na omdlení? Vzpomenete si na pocity, kdy jste 24 hodin neustále myšlenkami v práci, a dělá se Vám špatně od žaludku?
Příběh ze života...a technika, která pomáhá jako prevence syndromu vyhoření


Týká se pána, říkejme mu Vláďa, který několik let pracoval ve své truhlářské dílně. Když začínal, těšil se, neustále přemýšlel, koho by měl oslovit, jak by měl co nejlépe nabídnout své služby, pracoval na zdokonalování svých produktů, dával jim originální design. To mělo za následek, že si jeho výrobky začaly objednávat i velké nábytkářské domy.

Krůček po krůčku získával nové zakázky, zvyšovaly se také příjmy jeho malé firmičky a budoval si dobré jméno. Práce ho ovšem těšila až do momentu, kdy si začal uvědomovat nespavost, vnitřní neklid a své vzrůstající zdravotní potíže. Postupně se zhoršovaly jeho dýchací potíže, až byl donucen si udělat malou přestávku. Postupně narůstal i vnitřní odpor („Zase půjdu do dílny, která je plná prachu, je tam nedýchatelno“ apod.) a myšlenky, že ho čeká stále stejná práce, stejný postup a nekonečné přemyšlení o tom, zda na něco nezapomněl, zda prodá to, co vyrobil.

Čekaly ho problémy se spánkem, chození v noci po pokoji a neustálé myšlenky,

kterých se nemohl zbavit. Nakonec zůstal nějakou dobu doma. Postupně se změnila i ekonomická situace, takže o jeho produkty sice byl zájem, ale vždy byla stanovena finanční podmínka, za jaké je chtěl zákazník realizovat, což v současné ekonomické situaci už bylo nereálné.


Nyní se Vláďa stále zotavuje a prohlašuje, že je zapotřebí delší přestávka, aby se vnitřně uklidnil, zlepšila se jeho zdravotní situace a aby „zapomněl na vnitřní pocity nervozity“. Musela by taky přijít zakázka, která se vyplatí. 

Náš životní čas běží...jak ho využijeme?

Závěrem: 

Udělejte si delší dovolenou, změňte bydliště, pokud to jde, zkuste změnit profesi. Začněte dělat něco jiného. Především mějte kolem sebe rodinu a přátele. Práce, pracovní nadšení a nasazení jsou důležité, ale stejně důležitá je i Vaše partnerka, rodina, sportovní aktivity, trávení volného času a pěstování koníčků. Naučte se odpočívat! Prevence syndromu vyhoření je daleko lepší než napravování následků dlouhodobého přetížení! Zjistěte nebo si opět připomeňte, co je pro Vás důležité!


Moje doporučení: 

Vždy je dobré začít opětovnou inventurou (přednosti a rezervy) a začít přemýšlet o dalších plánech a aktivitách, seřadit si své životní hodnoty a prozkoumat, zda nedošlo během let k jejich změně

Zkrátka nalézt opět své vnitřní zdroje, abych začal opět pracovat. Na začátku zkuste kouče, který Vám pomůže vnímat "svět" jinak a podpoří vás. Rozvinutý burn-out čili syndrom vyhoření či vyprahlosti už patří do rukou odborníků. Inspirujte se v podcastech na blogu "Zdenčin pokec - podcast úspěšných" rozhovory s mými hosty nebo zkuste techniku "energetický kotel". Sledujte můj Youtube kanál - Jak nastartovat změnu?

Přeji krásný den,

Zdenka


Kurzy: www.edux.cz 
Ebook
Kaizen- chci změnu 

Podcast: Zdenčin pokec - podcast úspěšných
Koučink:
 www.kouc-koucink.cz

 
Pokud se vám článek líbil, sdílejte jej a doporučte jej tak ostatním nebo se přidejte k odběru článků – děkuji

Linkwithin.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...