úterý 18. července 2023

Zóna komfortu: Bezpečný útočiště nebo past pro růst?

Komfortní zóna je jako obláček, ve kterém se krásně vyvalujeme a cítíme se jako králové nebo královny pohodlí. Je to takový svůj vlastní malý ráj, kde jsme
v bezpečí před všemi životními nepříjemnostmi. Je to místo, kde nemusíme dělat žádný extra výkon, žádný skok mimo naše obvyklé rutiny.

Na druhou stranu je to nuda, stejné zážitky a stereotypV komfortní zóně je život tak snadný, že by se dal popsat jako pohádka pro lenochy. Nakreslila jsem obrázek, který jasně ukazuje to, co zažíváme v v jednotlivých fázích.

Fáze zóny komfortu

V komfortní zóně se starosti a stresy rychle rozplynou jako pára nad hrncem s horkou polévkou.

Zde se nemusíme trápit tím, jak se vyrovnat s novými výzvami nebo jak se postavit nepříjemnostem.

Ale pozor! Komfortní zóna má i svá úskalí. 

Pokud se v ní příliš dlouho zdržíme, může se stát naší největší nepřítelkyní. Stane se z ní taková líná močálka, do které se začneme propadat stále hlouběji a hlouběji. 

Naše dovednosti a schopnosti zůstanou zakonzervované na úrovni pomeranče, zatímco svět kolem nás se mění jako džungle plná nových příležitostí.

Takže, ano, je hezké si občas užít ten sladký komfort a odpočinek, ale měli bychom si také připomínat, že v životě je třeba občas vystoupit z této pohodlné bublinky a zkoušet nové věci

Jen tak se můžeme posouvat kupředu, objevovat svět

Dosahovat věcí, které bychom si ve své oblíbené komfortní zóně nikdy nepředstavovali. A kdo ví, možná právě tam venku na nás čeká něco nečekaně úžasného, co nám dodá ještě víc pohodlí a radosti než ta oblíbená stará zóna. Přidám i tip na knihu o změnách - Spencer Johnson, Kam se poděl můj sýr. 

Je to zábavný a poučný příběh o čtyřech zajímavých postavičkách, které žijí v „Bludišti“ a  kde hledají v něm „Sýr“, který je  metaforou toho, co v životě chceme. Postavičky v příběhu čelí náhlé změně. Kniha je velmi tenká a když mám "krizi", tak se k ní vracím.

Kde se momentálně nacházíte? 

V zóně růstu, v zóně učení nebo strach? Napište mi do komentáře. Vykročte ze své zóny komfortu, venku na vás čekají zázraky:). „Život začíná tam, kde končí vaše komfortní zóna.“ —  Neale Donald Walsch

Mějte se fajn

Zdenka

Kreslím, cestuji a koučuji pomocí kreslené vizualizace

Facebook: Zizitom



Žádné komentáře:

Okomentovat

Linkwithin.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...