pondělí 14. dubna 2014

Jak jsem se proměnila v rytíře Godefroya z filmu Návštěvníci?

Chci změnu - blog osobního rozvoje
Stává se vám, že máte v okolí někoho, kdo má mimořádné nadání pro obchod či jazyky nebo je výjimečně kreativní? Jste naštvaný, bez nálady a potřebujete jít na schůzku s chladnou hlavou? 

Jednou z technik, se kterou jsem se v rámci výcviku NLP setkala, bylo modelování. Jde o to, že se inspirujete nebo si zapůjčíte „vlastnost či schopnost“ od někoho, kdo má nebo umí to, co vám chybí nebo v čem se chcete zlepšit. Jednoduše se můžete se inspirovat od jiné osoby či postavy z filmu.

Bylo to docela legrační – v kurzu, kde jsme se s touto technikou seznamovali, bylo úkolem vybrat nějakou osobnost. Volba byla skoro ve všech případech seriózní, např. Buddha, dědeček, osobnosti v určitých vědách, hypnoterapeuti, EFT terapeuti… Až přišla řada na mě.

Řekla jsem, že život je moc vážný a že občas je fajn se zasmát a mít nadhled. Chtěla bych modelovat postavičku z kreslené pohádky a vybrala jsem si Bolka nebo Lolka ze seriálu z dětství. Nostalgie. Potíž byla ta, že jako dítě jsem si je pletla. Vzbudila jsem smích ve skupině. Nakonec jsem si zvolila rytíře Godefroye z francouzského filmu Návštěvníci (z historie se ocitá v současnosti).

Proč? Jednak ho hrál Jean Reno, můj velký oblíbenec, a líbil se mi pro svoji důstojnost, jak jede na koni, pro ten svůj pohled v brnění, pro svoji laskavost a smysl pro spravedlnost a také pro to, za co bojoval. Tak hurá, vžila jsem se do jeho role a putovala na koni několik let nazpátek lesem a přemýšlela jako on. 


Mým cílem bylo naučit se být v klidu a přitom si udržet pohled z jiné perspektivy. Oslovily mě hodnoty, jako je čest, cílevědomost, láska, odhodlání a „serióznost“. Cvičení skončilo a po dotazu lektorky, jak se nám dařilo, jsem se rozesmála a nemohla jsem přestat.

Technika modelování zafungovala! Co bylo ještě skvělé? Působila i v průběhu dvou týdnů. U všech jednání, která jsem vedla, jsem byla v klidu, vnášela jsem do nich nadhled a humor. Při jednání jsme se smáli, spíše pro odlehčení situace – když se „zaseknete“ a nevíte kudy dál, humor často pomůže.


Závěrem:  Neberte se tak vážně, vyberte si svůj vzor z filmů či knih (třeba i pohádek) a najděte v životě těchto hrdinů to, čím by vás mohli inspirovat a obohatit váš život.

Moje doporučení: Techniku NLP modelování mám ráda a vždy si při komplikovanějších záležitostech na ni a na svého rytíře Godefroye vzpomenu. Vidím jeho vážnou tvář, která ve mně ve finále vyvolává smích, a pak je mi lépe. Minule jsem s klientkou na koučování modelovala motorkáře a byla jsem také překvapená, ale to někdy příště…

Chcete tuto techniku vyzkoušet v rámci koučování? Máte oblíbený vzor či inspiraci? Vystupujete na veřejnosti jako komik a hledáte inspiraci, jak se připravit na představení? Napište mi nebo zavolejte. Tyto techniky Vám dají konkurenční výhoduať už děláte cokoliv.


Přeji Vám hezký den,

Zdenka

Twitter: zdenka_t
Kurzy:
 
www.edux.cz 

Ebook
Kaizen- chci změnu
Podcast:
 Zdenčin pokec - podcast úspěšných
Koučink:
 
www.kouc-koucink.cz


Pokud se Vám článek líbil, sdílejte jej a doporučte jej tak ostatním přátelům nebo se přihlaste k odběru článků. Děkuji.

1 komentář:

  1. Moc děkuji! Na blog jsem se dívala,, klidně
    piš dál a přeju hodně inspirace, nápadů a vytrvalosti!

    OdpovědětVymazat

Linkwithin.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...