pátek 7. listopadu 2014

Polibte tu žábu aneb jak změnit postoje v životě a v práci

Každý z nás má jeden či více bloků, které nám brání v dosažení zdraví, radosti a štěstí. Jaká je ta Vaše „ošklivá žába“ čili negativní zkušenost či vnitřní blok? V životě, v podnikání či ve vztazích?

Běhají Vám v hlavě různé prográmky typu „Když manžel podniká, tak já budu doma a budu pečovat o děti. No jo, ale děti povyrostly a já bych už taky chtěla sobě a ostatním něco dokázat. Já mám přece taky své schopnosti a záliby, které mě baví. Mám na to? Zvládnu to?“

Tak jak začít se změnou postojů?
Změníte-li myšlení o sobě, změníte svůj život. Kniha „Polibte tu žábu“ se mi četla lehce, líbila se mi její vnitřní úprava, citát ke každé části a rekapitulace u každé kapitoly. Nabízí spoustu technik pro práci se změnou postoje z negativního na pozitivní.

Co mě na knize zaujalo?
Líbí se mi metafora se žábou. Kniha využívá známou pohádku o začarovaném princi proměněném v žábu. Když ji políbila princezna, proměnila se žába v krásného prince. Přeneseně to znamená – „polibte“ svůj problém, to, co vám vnitřně připadá nepříjemné až odporné.

Polibek takovéto ošklivé „žáby“ představuje přijetí potíží a špatných zkušeností – jejich akceptace. Získáváme tím poučení pro sebe, se kterým přichází změna postoje. Vaše ošklivá žába se stává krásným princem a najednou se Váš život začne měnit. Jde o zkušenost, i když ne zcela pozitivní. Měnit postoje můžeme, když si uvědomíme, že svůj život a myšlenky máme ve svých rukou.

Kniha je členěna do několika části, které dobře vystihují postup, jak změna postoje přichází:

  •     Sedm pravd o vás
  •     Představte si krásného prince
  •     Podívejte se své žábě do očí
  •     Vyčistěte rybníček od ošklivých žab
  •     Odvodněte bažinu
  •     Vyměňte vodu
  •     Hledejte v žábách krásu
  •     Udělejte sebejistě krok vpřed
  •     Polibkem se rozlučte se svými ošklivými žábami
  •     Očekávejte od své žáby to nejlepší
  •     Zbavte se těch bolestných žab
  •     Sedm klíčů k dosažení pozitivní osobnosti
Jak vykročit na pomyslnou cestu změn?
Chci změnu - blog osobního rozvoje

Všechno spočívá v činu. Udělejte jednoduše první malinký krok. Máte teď i Vy před sebou nějakou tu ošklivou žábu a rozhodujete se, zda ji "políbit" či ne? 


Přečetla jsem celou knihu a zaujala mě část „Hledejte v žábách krásu“, protože jsem sama dlouho uvažovala nad něčím, co se mi nepovedlo tak, jak jsem si přála. Tato kapitola mi pomohla získat nad tím nadhled a přijmout fakt, že je to tak, jak to je, a dělat vše, aby se to neopakovalo.

Jací jste?
Uvědomte si, že pochopení a nalezení i toho pozitivního v negativní zkušenosti je důležité pro energii do dalších kroků. Jste skvělým člověkem, nikdo není talentovanějším než Vy. Jste důležitý v mnoha oblastech pro sebe, pro rodiče, manžela či kamarády. Máte nekonečný potenciál při vytváření svého života. Víra ve svůj potenciál je klíčem k tomu, kým se můžete stát. Vytváříte si svět. Vaši realitu vytvářejí dost často názory, které jste od někoho převzali nebo je získali v raném dětství. Všechny jsou ale užitečné. Máte volnost a svobodu volby myšlenek. To, co máte (nebo nemáte?) pod kontrolou, je váš vnitřní život a myšlení. Zajímají vás podobné tipy k zamyšlení? Odebírejte můj YouTube kanál - Jak nastartovat změnu.

Závěrem:
Pečujte o svoji mysl stejně tak dobře jako o vlastní zahrádku plnou květin a keřů, různých tvarů, barev a velikostí, kterou milujete, protože je Vaše, poskytuje Vám potěšení, stín, odpočinek a chováte se k ní s láskou. Přijměte svůj talent a dary, protože to určuje úspěch vašeho života a cílů. Omezení neexistují, pouze to, čím se sami omezujeme prostřednictvím vlastního myšlení.

Moje doporučení: 

Odhodláte se ke změně? Uděláte ty první kroky, abyste si vyzkoušeli, jaké to je, když jdete za tím, o čem přemýšlíte? Nebo jste zatím žádné konkrétní kroky nepodnikli a přemýšlíte, kam se vydat? Nebo přešlapujete na stejném místě? Poslechněte si příběhy úspěšných a třeba v nich najdete i tu svoji inspiraci pro úspěch.


Kniha Vám můžeme být dobrou inspirací a pomocníkem na cestě ke změně.  Situaci vystihuje Shakespearův citát (z dramatu Bouře): „To, co je minulost, je předehra k nádhernému životu, který leží před Vámi v budoucnosti.“ Dámy, pustíte do svého života krásného prince?

Přeji Vám hezký den,

Zdenka


E-book: Digitální, nezávislí a volní
E-book:
Kaizen -chci zmenu
Koučink: www.kouc-koucink.cz


Pokud se Vám článek líbil, sdílejte jej a doporučte jej tak ostatním přátelům nebo se přihlaste k odběru článků. Děkuji.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Linkwithin.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...