pondělí 17. prosince 2012

Vypněte svého autopilota!

Cesta k prospěšné změně - blogVšichni určitě známe, když jsme byli děti, tak čekání na Ježíška bylo téměř nekonečné. Stále jsme se nedočkavě ptali, kdy už přijde...Hledali jsme dárky po bytě... Čekání na 18 narozeniny bylo nekonečné...

Vnímání času je pomalejší, pokud mozek nemá zkušenost, jak se zachovat. Jsou to nestandardní situace.


Příklady ze života. Například dopravní nehoda, nejdříve je to pro nás šok a pak než se všechno vyřeší z 5-ti minut máte pocit, že je téměř 5 hodin. Najednou čas tak rychle neplyne. Náš "autopilot" je vypnutý. Pokud se situace budou opakovat, náš mozek se na ně připraví a bude umět reagovat.

Jiná situace. Stává se Vám, že vypněte žehličku vyjdete z domova a najednou si říkáte vypnula jsem jí vůbec? Ano, vypnula. Tady autopilot zafungoval.


Příklad, kdy nemáme zapnutého autopilota - jezdíme v létě do malé vesničky, kde je typický venkovský život, žádné turistické atrakce. Vidíte tam zvířata, které téměř nepotkáváte, pokud bydlíte ve městě. Čas tam opravdu plyne velmi pomalu. To, co zažiji tady za půl dne, tam zažiji za 3 dny. Pro lidi ve vesničce čas nehraje moc velkou roli. Je to zajímavé. Najednou je to prostor i pro utřídění myšlenek, čas pro sebe, uklidnění, skvělý a klidný spánek. Narušení zajetých zvyků. Jiné jídlo, odlišná mentalita lidí a jiné prostředí.


S věkem mi najednou všechno připadá daleko rychlejší, čas plyne daleko rychleji a naopak - teď bych si ho přála zpomalit. Většinu věcí už víme, jak budou fungovat. Je to životní zkušenost.

Závěrem:

Jaké jsou výhody zapnutého autopilota? Můžete dělat více věcí najednou a nepotřebujete o nich přemýšlet - telefonujete, zároveň můžete jít klidně do schodů a dávat něco do tašky. Můžete číst texty i když v nich chybí písmenka. A co nevýhody?


Moje doporučení:
Připravujeme se tím o skutečné vnímání reality. Nenechte se automaticky řídit povědomím. Vezměte si ráno oblečení podle nálady, ne podle toho, co jste si večer připravili. Žijte a uvědomujte si každý moment svého života! Občas vypněte svého autopilota a všímejte si více svého okolí! Hledáte další krátké tipy pro sebe? Zkuste Youtube kanál - Jak nastartovat změnu.

Hezký den,

Zdenka


Koučink: www.kouc-koucink.cz
E-book: www.kaizen-chci-zmenu.cz
Podcast: Zdenčin pokec - podcast úspěšných

Pokud se vám článek líbil, sdílejte jej a doporučte tak i ostatním – děkuji.


1 komentář:

  1. Pěkný článek. Je pravda, že člověk si to velmi často neuvědomuje a na autopilota přepne. V ten moment ztrácí kontrolu nad vlastním životem a jen letí na automat. Nedávno se na toto téma objevila docela dobrá audiokniha. Ještě jsem ji sice neslyšel, ale četl jsem na ní samé pozitivní reference. Jen jsem teď bohužel zapomněl, jak se ta nahrávka jmenuje.

    OdpovědětVymazat

Linkwithin.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...