pondělí 28. ledna 2013

Jak podpořit vlastní kreativitu? Díl č.3

Lze se vůbec obejít bez kreativity v dnešním životě? Kreativitu neboli tvořivost používáme při řešení konfliktních situacích, když chceme najít nové řešení, či při hledání nových životních hodnot. Dnes Vám dám 3 tipy, na co se můžete zaměřit. Tímto článkem navazuji na seriál o kreativitě č.2.
Chci změnu - blog osobního rozvoje
Jak podpořit svoji kreativitu? Chce to nápad! Navštěvujtekurzy, mluvte s různými typy lidí, začněte se věnovat oblasti, která Vás zajímá a o které nemáte informace, čtěte. 

Dělejte věci pro hlavně pro radost a potěšení, ne jenom pro peníze nebo proto, že něco chcete a máte na to talent. Pozitivní pohled je předpokladem pro šťastný život. Vlastní selhání přesouváme často na jiné a ten postoj má pak za následek, že se utápíme v sebelítosti místo toho, abychom využili vlastních sil a zmobilizovali se. Všechny těší úspěch a potřebují se z něj těšit. Chceme být na sebe hrdí, i když je to jenom maličkost. Už jste se „dolitovali“? 

Tak zkuste opět začít a to kreativně. Vytvořte pro sebe plakát vize či "vision board"  - vizuální desku či kombinovanou mapu mysli/mind maps s obrázkami. 

Další možností je kreslení poznámek tzv. skečnouting, čmárání, ale o tom jinde a v jiném článku. Spoustu kreativních technik se naučíte v tréninku zaměřeném na kreativitu.

Chci změnu - blog osobního rozvojeTři typy představ před zahájením realizace:

1 – „Vím přesně, co chci“ 
Mám přesnou představu, po čem toužím (např. po změně svého životního prostředí nebo si chci vytvořit nový domov nebo zahájit podnikání). Jak začít pracovat na svém záměru? Hledejte přesné obrazy, které doplňují vaši vizi. Pokud chcete dům u vody, tak hledejte časopisy o bydlení. Pokud uvažujete o založení firmy, najděte snímky, které zachycují tuto myšlenku pro vás. Pokud se chcete začít učit hrát na kytaru, najděte obrázek, jak na ni někdo hraje.

2 – „Hledání sebe a nastartování se

Víte, co přesně chcete, ale byl/a jste v období deprese nebo smutku, a i když máte představu o tom, co chcete, nejste si jisti, jakým způsobem toho dosáhnout. Víte, že je čas na změnu, ale nevíte, jak to udělat. Jak vytvořit tento typ vize?

Projděte každý časopis. Vytrhávejte obrázky, které vás potěší. Neptejte se proč. Jednoduše pokračujte. Pokud je to obrázek pejska, který vás nutí se smát, tak jej vyberte. Pokud je to chata v horách, pak si ji taky vyberte. Pokračujte dalším krokem – zeptejte se sami sebe, co tento obrázek znamená. Znamená to, že se chcete jet na dovolenou či si koupit nový dům? S největší pravděpodobností budete znát odpověď.  Někdy se stane, že odpověď v danou chvíli ani nevíme, ale v každém případě je to pro nás silný průvodce.  Ze zkušenosti vím, že se odpověď někdy dostaví třeba až po 2 měsících.

3 – „Konkrétní téma“
 

Výročí, narozeniny, dovolená, postava atd. Pracujete s jednou konkrétní oblastí svého života. Například: práce, vztahy, zdraví a postava, posilování sebevědomí atd. Jak vytvořit tuto variantu? Jediný rozdíl mezi touto vizí tabule či plakátu a těmi předchozími je, že tato má jasné parametry a záměr. Než začnete, nejdříve si o daném tématu popřemýšlejte. Když zvolíte témata, můžete vytvořit více motivů (něco jako stránky v časopise). 

Tip na knihu: recenze na knihu "Mentální mapování", Tony Buzan. Odběr recenzí: goo.gl/YutmmG.

Závěrem:

 Klidně použijte kombinaci všech tří typů desek. Někdy můžete začít dělat jeden druh a pak Vás vaše intuice začne posouvat k jiným tématům či představám. Tomu se říká kreativita. Chcete realizovat změny? Tak ještě mrkněte na pravidlo 21/90 vlevo:) Vaše vize se může změnit s tím, jak si průběžně vytváříte svůj plán.

Moje doporučení:

 
Model "hledání sebe a opětovného nastartování" se mi líbí nejvíce, protože někdy si naše ego myslí, že ví, co chceme, a pak uběhne nějaký čas a my zjistíme, že tyto touhy nejsou v souladu s tím, kdo skutečně jsme. Toto zjištění je hlubší než jen vědět to, co chceme. Váš výtvor s vámi mluvit může a Vy se můžete naučit něco o sobě a své vášni. 


Napište mi na e-mail a pochlubte se, co jste vytvořili.  Využijte individuální koučování či poradenství právě s využitím těchto kreativních technik.

Přeji krásný den,

Zdenka


Kurzy: www.edux.cz 
Ebook
Kaizen- chci změnu 


Pokud se vám článek líbil, sdílejte jej a doporučte jej tak ostatním – děkuji.

Linkwithin.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...