pondělí 13. ledna 2014

Jak zvládnout krizi - 5 tipů jak vyzrát sám na sebe

Zažili jste krizi? Jedná se o krizi v dospívání (vychováváte dospívající dítě), krizi partnerskou, kariérovou či krizi středního věku? Je velká pravděpodobnost, že jste se s nějakou krizí již setkali nebo setkáte. 

Krize je zároveň šancí, jak znovu a jinak začít. Možná by se hodilo pár tipů, jak k těmto životním situacím lépe přistupovat.


1. Nepropadejte panice
Jak na situaci zareagujeme, je na nás. Zkuste vzít paniku či svůj strach na vědomí a mluvte s ním. Jeho ignorace nám moc nepomůže – v nějaké jiné podobě se vrátí. Zkuste si svůj strach představit a domyslet až do konce.

Poznat vlastní strach nám pomůže nalézt možnosti, jak situaci vyřešit. Pokud nás strach pohltí, tak se stáváme ochromenými a nejsme schopni vidět situaci jinak. Ptejte se sami sebe: „Co by mi teď momentálně pomohlo? Kdo by mi mohl pomoci? Co potřebuji k vyřešení situace?


2. Buďte v klidu a zachovejte chladnou hlavu
Zkuste být pozorovatelem vlastní situace, tzn. snažte se na situaci pohlédnout bez emocí. Buďte logický a věcný. Je to velmi těžké, ale pomůže to. Pokud se Vám to nepovede, tak se strach a nejistota začne vkrádat do života. S emocemi je nadhled nad situací těžký. Začněte přemýšlet o tom, zda jste už podobnou či jinou krizovou situaci zažil/a a co Vám tehdy pomohlo. Každý člověk díky krizi prochází vnitřním otřesem. Může nám pomoct nebo nás vyvést z míry. Rozhodně lepší je ta první varianta.


3. Poraďte se
Pokud se jedná o podnikání, finanční potíže, ztrátu zaměstnání nebo cokoliv jiného, je vhodné využít odborníka v daném oboru. Zkuste si taky promluvit s někým, komu důvěřujete. Může to být partner, kamarádka, kdokoli, komu důvěřujete. Vyhnete se tak pocitům selhání. Zkuste nezávislou osobu, např. kouče. Vyslechne Vás, podpoří a doptá se na další informace, uvidí jiné souvislosti a nové možnosti pro Vás, které Vy už díky velkému emočnímu vypětí nevidíte. 

Nečekejte, že za vás vyřeší problém. Odpovědnost máte především sami za sebe a za svůj život. Tím, že učiníte rozhodnutí, vede Vás to k aktivnímu rozhodování o Vašem životě. Otázkou je, nakolik radu někoho jiného opravdu využijete a jak Vám bude sloužit v dalším životě.


4. Odkryjte možnosti aneb krize jako šance
Krize je šancí na obrat v životě. Je to pro nás výzva a nová příležitost se z ní něco naučit. Při nefunkčním partnerském vztahu je to příležitost si uvědomit, jaký partner je pro nás vhodnější. Naše šance je spíše v tom, že se staneme opravdovějšími. Pohlédneme do svého života.


5. Po malých krůčcích - malé kroky, velký vliv aneb filozofie Kaizen

Promluvili jste si s kamarádkou? Pominul už ten prvotní šok „co mám dělat?“ Začněte konat a měnit svoji situaci. Malé krůčky (metoda Kaizen) Vám umožní vykročit, a jakmile se dáte do pohybu, uvidíte nové věci, získáte nové nápady a začnete získávat nový pohled na situaci.



Závěrem: 
Krizím se nejde vyhnout, co  můžeme, je zvládnout je a nepodlehnout jim. Pokud je úspěšně zvládneme, rozhodně se něčemu přiučíme, a navíc budeme silnějšími než kdy předtím.


Moje doporučení: 
Dobrou inspirací a zamyšlením pro mě byla kniha od nakladatelství Portál „Důvěřuj sobě", "Rozhodnutí je na tobě", Cesty z každodenní nespokojenosti od nakladatelství Grada nebo jděte na kurz, "Sebepoznání" nebo na kurz "Asertivní komunikace pro ženy", na kterém lépe poznáte sami sebe a uvědomíte si, co vlastně od života chcete a díky tomu se změní styl vaší komunikace.


Přeji krásný den,

Zdenka


Kurzy: www.edux.cz 
Instagram: Zdenčin pokec
Ebook
Kaizen- chci změnu
Podcast:
Zdenčin pokec - podcast úspěšných
Koučink:
 www.kouc-koucink.cz


Pokud se Vám článek líbil - sdílejte jej a doporučte jej tak ostatním přátelům nebo se přihlaste k odběrům článků. Děkuji.


Linkwithin.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...