středa 13. září 2017

Jak rozběhnout svou kreativitu! 14 tipů

Víte, že kreativitu můžete využívat dnes a denně? Kreativita je nezbytnou přísadou do všeho, co děláme. Můžete si s ní krásně odpočinout, můžete si jí usnadnit své pracovní postupy, můžete se díky ní rozvíjet. 
Chci změnu - blog osobního rozvoje

Způsobů a technik, jak kreativitu uchopit je mnoho. Stačí jen objevit, co vyhovuje zrovna vám. Nezatěžujte se talentem!

Kreslím a čmárám si téměř denně. Ukázky můžete vidět na Instagramu. Ale nemám na kreslení talent... Že vám zde něco „neštimuje“? Všechno je v pořádku.


Ve většině případů je totiž zbytečné se u kreativity stresovat talentem. A zanevřít na ni třeba jen proto, že si myslíte, že neumíte kreslit. Vše se totiž poddá, stačí se do toho vložit naplno. Technik a pomůcek je hodně.



Sice neumím kreslit, ani neoplývám talentem, ale držím se citátu „kopíruj, kopíruj a na konci této rady najdeš sám sebe, svůj vlastní styl“ (z knihy „Ukaž, co děláš!: Deset způsobů jak sdílet svou kreativitu a být objeven“, Austin Kleon). 



Zároveň jsem rozběhla úvod do kreslení sketchnotingu na Youtube.

Chuť k tvoření mi nechybí aneb pár tipů, jak jsem kreativitu uchopila já. Hledám užitečné rady na internetu, hodně čtu, sleduji videa... a protože tak činím už dlouho, mohu vám „kreativcům začátečníkům“ poskytnout pár přímých tipů.

Moje tipy:
Chci změnu - blog osobního rozvoje
1. Kniha Příručka Skečnoutingu!" - přečetla jsem si ji a řekla si: „to je ono!“. Postupně jsem začala překreslovat obrázky z této knihy. Testovala barvy, fixy a notesy. Výhodou je to, že nejde o umění, ale o vizuální poznámky, kterými můžete oživit svůj sešit, web, materiály pro výuku a další.

2. Preferujete modernější způsob? Existují i různé aplikace např. SKETCH a další. K ní se vám bude hodit i elektronická tužka. Ta se dá nabíjet přes USB . Tip na video, jak využívat elektronické pero při tvoření sketchů na Youtube kanálu Verbal to Visual.

3. Kniha Jóga pro mozek" od nakladatelství ANAG - podle ní jsem si zkoušela kresby. Není to jen kreslení, ale i druh meditace. Kniha vychází z jednoduchých vzorů - čtverců, trojúhelníků, vlnovek. Z nich lze pak jednoduše vytvořit další kresby.

4. Omalovánky pro dospělé - chcete pouze relaxovat? Vymalovávejte! Na Fb jsem objevila úžasnou skupinu převážně nadšenkyně teto zábavy. Najdete si tam i tipy na fixy, pastelky a různé akce pro nakup náčiní.

5. Youtube - video - nastala fáze dvě, chtěla jsem najít další náměty, a tak jsem objevila Doodles by Sarah - videa, podle kterých se můžete naučit kreslit jednoduché kresby, postavičky a obličeje. Miluji Mr. Doodle.

Chci změnu - blog osobního rozvoje
6. Kreativní diář" je už i v Čechách a tak se chystám na čtení. Vydalo ho nakladatelství Grada.

7. Videa na využívání kreativity najdete i na TEDexu. Např. Patti Dobrowolski,  Rachel Smith...

8. Kniha  Dokreslovačky pro děti i dospělé", Portál - první fází je jenom začít něco dokreslovat a vzory můžete využít z Youtube kanálů či obrázky přes Google - ikony, hledejte i videa na zentagly.

Chci změnu - blog osobního rozvoje
Přidat popisek


9. Komiksové příběhy - pokud se chcete rozvíjet tímto směrem, zkuste jednoduché postavičky vymyslet přes...? Můžete začít jednoduchým vtipem, který rozkreslíte. Doporučuji knihu:  Tvůj život v komiksu", Portál, Bill Zimmerman, Tyler Page. 



10. Zápisník radosti - Jana Leblanc - je k dostání buď už vytvořený, ale můžete i sami přiložit ruku k dílu a vytvořit si ho.


11. Kniha Mind maps", Tony Buzan - tuhle publikaci využijete pro plánování vašich cílů, pro přípravu projektů, narozeninových párty atd. 



12. Kniha Nebojte se myslet hlavou, Věra F. Birkenbihl, nakladatelství Portál - jedná se o kreativní proces tvorby slov, ale i analogramů či v grafickém pojetí analografů.


Chci změnu - blog osobního rozvoje13. Kniha „Nápady na obrousku", Dan Roam ve své knížce ukazuje, jak prodávat nápady. Jeho kniha  představuje způsob, jak být srozumitelný a přesvědčivý. Učí totiž využívat vrozené vizuální myšlení, a to kdekoliv - na poradě, v týmu či při prodeji.

14. Kniha Souboje barev", nakladatelství Portál - Netradiční sešit Hervé Tulleta, nabízí nejenom dětem skvělé prostředí pro nesmrtelné souboje pastelek, tužek a fixek. Sešit rozvíjí představivost, ale především nabízí materiál na spoustu času legrace. 


Proč stojí za to pracovat na kreslících technikách?
• Kreslení, čmárání zmírňuje stres
• Rozvíjíte kreativitu a nacházíte cestu, jak uspět při změnách.
• Díky skečnoutingu se porada či workshop stane ještě větší zábavou. 
• Při kreslení zažijete radost a emoce. 
• Vrátíte se do dětských let. 
• Využijete to nejenom v osobním životě, ale i v práci a v obchodě.

Tak co, zkusíte v sobě probudit kreativitu? Přijďte na můj kurz - sketchnotingu a kreativitu ve vás probudíme společně:) 

Krásný den všem

Zdenka

Kurzy: www.edux.cz Kresby: Zizitom
Trička: Zizitom
Ebook
Kaizen- chci změnu

Našli jste pro sebe inspiraci? Dejte vědět i svými kamarádům. Připojte se k mým odběratelům blogu nebo Youtube kanálu Jak nastartovat změnu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Linkwithin.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...