pondělí 13. května 2013

Jak lépe zvládat stres - 8 inspirativních tipů

Jak často slyšíte kolem sebe slovo stres? Kolikrát se stalo i vám, že vás zachvátil stres kvůli nějakému rozhovoru či prezentaci na veřejnosti? Jdete na nějakou společenskou akci? Co si mám obléknout a co tam budu dělat? Znám tam někoho? 
Cesta k prospěšné změně - blog ZT
Jsou to hlavně obavy z něčeho nového, úzkost a strach z něčeho pro nás neznámého. Emoce jsou často tvořeny na podvědomé úrovni, a to i když víme, že není třeba mít z něčeho strach.

Něco se děje? Jenom my sami rozhodujeme, jak situaci vyhodnotíme. Pokud jako obavu a strach, pak na to naše tělo bude následně reagovat. Začneme se potit, buší nám srdce, stoupá tlak…


Pár tipů, jak lépe zvládnout stres – třeba Vám pomůžou:

1. Představte si ho, jak na vás například křičí. Podívejte se pozorně na něj, jak vypadá jeho obraz, přehrajte si jeho hlas.
2. Postupně začněte měnit jeho hlas a nahrazovat ho hlasem postav z pohádek nebo filmů (například v hlas Křemílka, kačera Donalda, Shreka apod.). Změňte hlas z přirozené rychlosti na romantický, erotický, legrační. Pohrajte si se zvuky.
3. Zkuste mu změnit make-up a obléknout mu legrační oblečení. Například z něj udělejte klauna – přidejte mu červený nos, namalujte rty a na tváře make-up, na hlavu mu dejte paruku.
4. Změňte prostředí a oblečení. Pak pokračujte v představě toho člověka, který má růžovou sukni s barevnými tečkami. Můžete mu dát dětský nafukovací záchranný kruh. Čím je pro Vás směšnější, tím lépe. Fantazii se meze nekladou!
5. Pak dělejte chvilku něco jiného, například se napijte vody nebo se protáhněte apod.
6. Zkusme testovat. Představte si stresovou situaci. Jaké je to teď? Všimněte si, jak moc se změnil jeho vliv na vás. 
7. Podívejte se na komedii nebo oblíbený film, přečtěte si dobrou knížku, která Vás podpoří nebo alespoň odvede negativní myšlenky.

Závěrem: 
Určitě jste už zažili stres. Z čeho pramení? Pokud si uvědomíme, že nastala pro nás neobvyklá situace (ujel nám vlak, nestihneme včas jednání…) začneme to řešit. Říkáme si: „Co teď udělám? Zavolám do firmy a omluvím se?“ Budeme-li hledat náhradní spojení a řešení vzniklé situace, tak naše emoce tolik „nepropuknou“.

Tip č. 1 Hlavně dýchejte, a to zhluboka! 
Počítejte a nadechněte se, zadržte dech, vydechněte a opět zadržte dech. Pravidelné dýchání přímo ovlivňuje naší fyziologií a ta má vliv na naše emoce.

Tip č. 2 Počítejte nebo popisujte, co máte na sobě! 
Odveďte svoji pozornost od situace např. tím, že popisujete nahlas předměty, které vidíte kolem sebe, nebo to, co máte na sobě. Ideálně někde v soukromí.

Tip č. 3 Vizualizace. 
Vizualizační techniky jsou zaměřeny na mentální oddělení od situace, která způsobuje stres. Například pokud jste obklopeni negativními lidmi, představte si kolem sebe ochranný štít či bublinu. Vizualizaci můžete využít i jako přípravu na jednání či prezentaci. Doporučuji publikaci „Tvůrčí představivost“ (Shakti Gawain). Určitě v ní najdete i další tipy, jak využívat představivost.

Tip č. 4 Ukotvení emocionální stavu/ kotva – technika NLP
Techniky neuro-lingvistického programování (NLP) pracují s obrazy a pocity. Patří mezi ně kotevní emocionální stavy, změna pohledu na stresující situaci (tzv. přerámování). Cílem ukotvení je vytvořit podmíněný reflex na konkrétní podnět. Známe přírodní kotvy – jsou to například hlas blízké osoby, zvuk budíku, oblíbená píseň, úsměv malého dítěte nebo nějaký talisman. To vše v nás vyvolává dobré pocity a funguje na každého jednotlivce.

Například pokud je dítě hodné, rodiče ho pohladí po hlavě. Podobně budík budeme po nějaké době automaticky považovat za signál k probuzení. I v případě, že osoba spí v prostředí, kde jsou i jiné zvuky podobné intenzity, je v nás zvuk zvonění budíku zakotven – znamená přerušení spánku. 

Můžete si vytvořit pro sebe situaci s požadovanými emocemi/pocity (např. stav sebedůvěry, vnitřního klidu, vitality) a připojte ty emoce k určitému podnětu. Tím podnětem může např. dotek konkrétní část těla, pro Vás uklidňující obraz v mysli nebo oblíbená píseň. To znamená, že se pak v případě potřeby tento „vnitřní klid“ objeví v situaci, kdy to potřebujeme,  a na to použijeme právě obraz, dotek či hudbu pro „aktivaci“. Může jít o prezentaci (potřebujete vnitřní klid či vitalitu), či u obchodního jednání zase pocit sebejistoty. Ideální je využít specialistu na NLP.
 
Tip č. 5 Změna pohledu na nepříjemnou či stresující situaci
Uvedu příklad – Máte se setkat s pro Vás nepříjemným člověkem? Technika NLP.


Tip č. 6 Meditujte nebo si jděte zacvičit.
Projít se – zkrátka vydat svoji energii. Doporučuji jako inspiraci publikaci „Rychlé meditace pro zklidnění těla a mysli“ (autor: E. Harrison).

Tip č. 7 Sejděte se s kamarády.
Promluvte si o tom, co Vás tíží. Jděte do oblíbené hospůdky. Sdílená starost, poloviční starost.




Pokud chcete zvládat lépe situace, které Vás v životě či práci stresují, zkuste některou z výše uvedených technik. Mohou být daleko efektivnější než celodenní trénink v kurzu, navíc je to zábavné, efektivní a cílené.

Moje doporučení:

Techniky lze využívat v různých situacích, které jsou Vám nepříjemné či které jsou pro Vás stresující. Pokud máte vlastní techniky, zkuste se o ně podělit s ostatními. Využijte některý z kurzů zabývající se stresem nebo zkuste popřemýšlet, co můžete udělat proto, aby těch stresových situací bylo méně nebo je vnímat jinak.

Můžete využít i služeb kouče nebo se podívat na videa na mém kanálu - Jak nastartovat změnu.


Přeji krásný den,

Zdenka


Kurzy: www.edux.cz 
Ebook
Kaizen- chci změnu

Pokud se vám článek líbil, sdílejte jej a doporučte jej tak ostatním – děkuji.

Linkwithin.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...