pondělí 8. července 2013

Nenechte sebou manipulovat! Asertivita

Jak poznáte, že s Vámi někdo manipuluje? O co jde manipulátorovi? Je to způsob komunikace, kdy nás někdo chce zastrašit, využít ve svůj prospěch, využívá různé úskoky s cílem zlepšení vlastního sebevědomí, Vašeho zesměšnění či získání materiální a duchovní hodnoty.  

Blog - Chci změnuS manipulací se můžete setkat kdekoliv - v práci, doma či ve škole. Manipulace není jenom je negativní, existuje však i pozitivní ve formě pochvaly, komplimentu a uznání. Složitější to je s tou negativní a na tu se zaměřím. 


Jak rozeznat manipulaci?

•    Prvním krokem je vůbec si uvědomit hrozící nebezpečí. Pokud  si to uvědomím, mohu s tím nic dělat.
•    Pracujte průběžně na zvyšování vlastního sebevědomí.
•    Mějte jasnou představu o svých právech (asertivní desatero).
•    Umějte odmítnout manipulátorovu žádost, nepociťujte k němu zábrany a závazky.
•    Osvojte si konkrétní manipulační techniky, jak reagovat na manipulátora (asertivita jako prevence manipulace a konfliktů).
 

Co je nejčastějším důvodem, že se stane z člověka manipulátor?

Manipulace nejčastěji vzniká z nepřijetí a nelásky. Otázkou je vyhovět či nevyhovět manipulátorovi? Vyhovíte-li, budete trpět Vy a Vaše ego, nevyhovíte-li, zažijete silný vnější konflikt. Uvědomte si, že manipulace útočí na city, obchází rozum.


Odhalili jste u protivníka manipulaci, tak pár tipů, co s tím:
•    Pokud Vás protivník uráží, nepřerušujte ho.
•    Je-li vážný, tak ho rozesmějte (mě to funguje)
•    Dejte mu najevo, že nepochybujete o své pravdě a držíte se jí.
•    Ukažte své stanovisko a vyjasněte si, kam až jste ochotni zajít.
•    Opakujte své stanovisko jako gramodeska, opadne snaha přesvědčovat Vás
•    Neomlouvejte se, nevysvětlujte, jinak se ocitnete v defenzivě.
 

Závěrem:

Pracujte na sobě a na svém sebevědomí a sebedůvěře. Pak je daleko menší pravděpodobnost manipulace. Dokud Vás bude druhá osoba vnímat jako slabší, bude to využívat a zkoušet, co si k Vám může dovolit. Kdo má někoho rád, opravdu ho nepotřebuje měnit. Tím, že posílíte sami sebe, nebudete už tak snadnou kořistí a manipulátor pochopí, že už tak lehce nelze překročit vaše hranice.
 

Moje doporučení:

Jděte do kurzu asertivní komunikace! Je to skvělý způsob, jak se naučit reagovat na manipulátory, uvědomit si, proč to někdo vůbec zkouší a jak se bránit. Navíc pochopíte, že nejlepší cestou je sebepoznání, udělat změnu v sobě a pak asertivita, přijde tak nějak přirozeně. 


Někdy je ještě lepší začít nejdříve s budováním sebedůvěry a následně pracovat na asertivitě a všech technikách, jak se bránit manipulaci. Případně se seznamte a něco si přečtěte o asertivitě. 

Pár knižních tipů: "Umění jednat s lidmi" 1 - 3, Jaroslav Štěpaník. Zkusit můžete i koučování. Jděte na kurz Asertivní komunikace pro ženy. Možnosti, jak na takové situace reagovat. Pokud se Vám něco takového opakuje, je potřeba něco změnit na Vaší straně. 

Ještě citát: "Bez našeho svolení nám nikdo nemůže ublížit".

Přeji krásný den,

Zdenka

EbookKaizen- chci změnu
Koučink:
 
www.kouc-koucink.cz
Kurzy: www.edux.cz 

Pokud se vám článek líbil, sdílejte jej a doporučte jej tak ostatním – děkuji.

Linkwithin.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...